Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Koronavírus: a kórházi kezelés utáni tíz nap kritikus

Posted by Suggestor - 2020. december 20. vasárnap

Infostart

2020. december 19. 18:07

A hazatérést követő hónapokban nagy a rizikója annak, hogy a betegség következményeképp egészségügyi problémák alakulnak ki, melyek akár ismételt hospitalizációhoz (kórházi kezeléshez) vagy halálhoz is vezethetnek egy kutatás szerint.

Az első tíz nap a legveszélyesebb azok számára, akiket koronavírusos megbetegedésükkel kórházban kezeltek, majd onnan hazabocsátottak, állapította meg a Michigani Egyetem és a VA Ann Arbor Healthcare System közös kutatása, melyről a MedicalXpress cikke tudósít.

A tüdőgyulladás vagy szívelégtelenség miatt kórházban kezelt emberekhez képest a koronavírusos pácienseknek 40-60 százalékkal magasabb a kockázatuk arra, hogy ebben az első kritikus másfél hétben visszakerüljenek a kórházba vagy akár meghaljanak.

Hatvan nappal a hazabocsátást követően ugyanakkor a koronavírusból felgyógyultaknak már alacsonyabb a kockázatuk az ismételt kórházi kezelésre vagy a halálozásra, mint a másik két betegségben érintetteknek.

A kutatás megállapítja, hogy a koronavírusos betegek 9 százaléka meghal az első két hónapban, melyet már otthonában tölt,

illetve 20 százalék olyan visszaesést tapasztal, melynek következtében újra kórházban kell őt ápol

A kórházi kezelés során a betegek közel egyötöde, 18,5 százaléka hal meg az adatok tanúsága szerint.

Az eredményeket 2200 koronavírusos eset, 1800 tüdőgyulladásos beteg és 3500 szívelégtelenséggel küzdő páciens adatai alapján kapták. Az összes eset idén tavasszal-kora nyáron történt.

John P. Donelly epidemiológus, a tanulmány egyik szerzője szerint munkájuk felhívja a figyelmet arra, hogy különleges odafigyelést igényelnek ezek a betegek hazabocsátásukat követően is.

“A koronavírus-betegség hosszú távú lefolyását más krónikus betegségek lefolyásával összehasonlítva látjuk, hogy az első két hét az általánosnál nagyobb rizikóval járó időszak az esetükben.

A kérdés az, hogy mihez kezdünk ezzel a tudással – fogalmazott.

Hogyan lehet jobb követést biztosítani számukra? Hogyan tudjuk kommunikációnkat és a kórházi napok utáni gondoskodást jobban az igényeikre szabni? És nem utolsósorban miként tudunk a róluk gondoskodóknak segíteni a felkészülésben és feladataikban?”

A tanulmány társszerzője, Theodore Iwashyna szerint eredményeik is azt mutatják, hogy a koronavírus nemcsak jön és megy, hanem dominószerűen egészségügyi problémák láncolatát indítja útnak, az erre való felkészültség azonban jelenleg nem jellemzi az egészségügyet.

A kutatás veteránokat kezelő kórházakban folyt, így vannak korlátai: a páciensek 95 százaléka férfi volt, 50 százalékuk pedig színes bőrű.

Azt is megállapították, hogy a hetvenes-nyolcvanas éveikben járó veteránok fele meghalt azt követően, hogy hazabocsátották őket. A vizsgált időszakban az ismételt kórházi kezelések oka a legtöbb esetben, közel egyharmadnál a koronavírus volt. Az újra kórházba kerülők 22 százaléka intenzív ellátást kapott. Az eredményeket az első hullám korai időszakában kezelt betegek esetében gyűjtött adatokból nyerték, ekkor az egészségügyi rendszer még egyáltalán nem ismerte a koronavírus lefolyását, így lehetséges, hogy az azóta elsajátított jó gyakorlatok révén a számok ma másképp alakulnának.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2020/12/19/koronavirus-a-korhazi-kezeles-utani-tiz-nap-a-kritikus

Hírdetés

Egy hozzászólás a “Koronavírus: a kórházi kezelés utáni tíz nap kritikus”

  1. Tóth István said

    “A tüdőgyulladás vagy szívelégtelenség miatt kórházban kezelt emberekhez képest a koronavírusos pácienseknek 40-60 százalékkal magasabb a kockázatuk arra, hogy ebben az első kritikus másfél hétben visszakerüljenek a kórházba vagy akár meghaljanak.”

    A jelen helyzetben azt is számításba kell vennünk, hogy most, a járvány alatt a kórházi férőhelyek szűkössége miatt sokan kerülnek ki a korházból túl korán. Ezt is figyelembe véve könnyen lehet, hogy most a többi betegségnél is hasonló vagy akár nagyobb kockázatnak vannak kitéve a betegek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: