Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert, zöld utat kaptak a sarkvidéki olajfeltárások

Posted by Suggestor - 2020. december 23. szerda

Átvéve a telex.hu-ról

2020. december 22. – 14:34

BOZZAY BALÁZS

A Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet elvesztette a norvég kormány elleni pert a sarkvidéki olajfeltárások ügyében, miután a norvég legfelsőbb bíróság kedden jóváhagyta a sarkvidéki olajkutatásra vonatkozó kormányzati terveket, elutasítva azt a keresetet, amely szerint a terv megvalósítása sérti az emberek egészséges környezethez való jogát.

A MTI híre szerint az ítélet helybenhagyta két alacsonyabb fokú bíróság döntését, elutasítva a Greenpeace és a Nature and Youth érdekvédelmi csoport érvelését, hogy egy 2015-2016 között az Equinor norvég állami energetikai cégnek és másoknak adott feltárási engedély megsértette Norvégia alkotmányát.

Bár az ügy konkrétan a négy évvel ezelőtt odaítélt tíz feltárási engedélyről szólt, a környezetvédelmi szervezetek abban reménykedtek, hogy fellebbezésük precedenst teremt az olajipar sarkvidéki terjeszkedésének korlátozásában.

„Mérgesek vagyunk emiatt”

Toril Marie Oeie főbíró az ítélet kihirdetésekor azt mondta, hogy a legfelsőbb bíróság elutasítja a fellebbezést. A bírói testület 11 tagja a kormány álláspontját támogatta, míg négy a környezetvédőkét.

A Nature and Youth érdekvédelmi csoport bírálta a most született döntést. A Twitteren megosztott írásuk szerint az ítélet azt jelenti, hogy „A mai fiataloknak nincs alapvető jogi védelmük a jövőjüket veszélyeztető környezeti károkkal szemben. (…) Ez megdöbbentő, és mérgesek vagyunk emiatt”.

A kormány többször elutasította

A felperesek szerint a további olajfeltárás növelné az éghajlat felmelegedését okozó szén-dioxid-kibocsátást, amivel végső soron sérülne Norvégia alkotmánya is, akárcsak a párizsi klímamegállapodás, valamint az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján vállalt kötelezettség.

A bírók többsége ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy a parlamentnek és a kormánynak széles hatásköre van az új olajterületek odaítélésében. Érvelésük alátámasztására azt is mondták, hogy a parlament nagy többsége többször elutasította a norvég olajkitermelés megszüntetésére vonatkozó javaslatokat.

A továbbiak itt:

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2020/12/22/greenpeace-norvegia-per-sarkvideki-olajfeltaras

Hírdetés

Egy hozzászólás a “A Greenpeace elvesztette a norvég kormány elleni pert, zöld utat kaptak a sarkvidéki olajfeltárások”

  1. Gábor said

    Szerintem nagyon nincs jól, hogy miközben a világ gazdaságilag elképzelhetetlen mértékben globalizálódik, addig a jogalkotás és alkalmazás megmarad helyi illetékességként. A norvég jogalkotás és alkalmazás természetesen Norvégia saját hatásköre. Viszont egy olyan jogállás megítélése, ami az egész Földre, a Föld _minden_ országára komoly hatással van, egy ilyen jogállás megítélése _nem_ helyi, országos illetékesség.
    Durva hasonlattal élve: ha egy nemzetközi bűnözői csoport vagy terrorszervezet működne Norvégiában, akkor egyértelműen hatáskörrel bírnának a bármilyen módon érintett más országok is.
    A környezet pusztítása sokkal nagyobb kárt jelent a világ számára, mint a fenti bűncselekmények.

    Mikor fogjuk végre a környezeti károkozást is emberiesség elleni bűntettként kezelni?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: