Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Manfred Weber: Orbán el akarja pusztítani az egységes Európát

Posted by Suggestor - 2020. december 28. hétfő

Átvéve a telex.hu-ról

2020. december 27.

HAÁSZ JÁNOS

Manfred Weber megsértette egész népünket – ezzel a címmel jelent meg a német Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi lapban egy Orbán Viktor-interjú december 21-én.

A magyar miniszterelnök által megszólított német politikus, az Európai Néppárt EP-frakciójának a vezetője a most vasárnapi számban kemény hangvételű írásban reagált Orbán szavaira.

A Welt am Sonntag honlapján összefoglalót közölnek az írásból „Weber azzal vádolja Orbánt, hogy az el akarja pusztítani Európát” címmel.

A lapban a német konzervatív politikus élesen bírálja Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját.

Úgy fogalmaz, hogy a „hatalmas gazdasági, társadalmi és társadalmi megrázkódtatásokat nem lehet nemzeti-populista politikával vagy kultúrháborúval kezelni, ahogyan azt Magyarország miniszterelnöke kívánja.”

Az írásból készített összefoglalóban a lap szó szerint idézi Webertől azt is, hogy „a jogállamiság lebontása, a nacionalizmus vagy a megosztottság nem hasznos eszköz a kihívások leküzdésére”, valamint azt, hogy

Néhány kormányfő ma a gyors taps kedvéért hiteltelenné teszi az EU döntéseit, bár gyakran maguk is egyetértettek velük. Aki egyenlővé teszi az Európai Uniót a szovjet kommunisták autoriter rendszerével, el akarja pusztítani azt az Európát, amelyet Helmut Kohl politikus generációja épített.

Szerinte az erős nemzetállamok és az erős Európa nem ellentmondás, hanem a békés Európa elengedhetetlen feltétele, és abszurdnak nevezte azokat a vádakat, hogy az Európai Unió túlértékelné a szerepét.

Mint írta, a jövőt nem az egyhangúlag hozott, és így a vétó, a blokkolás lehetőségét is hordozó tanácsi döntéshozatal jelenti, hanem a többségi döntések, például a szabadon választott EP-ben.

Manfred Weber az írásban megjegyzi azt is, hogy az EU nem egy támogatásokat nyújtó fejőstehén, hanem sorsok és értékek közössége, amely értékek „elsősorban az egyén méltóságára vonatkoznak, függetlenül attól, hogy Európa élénk régióiban vagy a leszboszi menekülttáborban tartózkodik-e, függetlenül attól, hogy keresztény, zsidó vagy muszlim”.

Írását azzal zárja, hogy a 2020-as évek csak a közösségi szellem és az erők összefogására irányuló politikai felfogás révén lehet jó évtized, és „ma már több mint kérdéses, hogy Orbán kirekesztő politikai megközelítése itt társ lehet-e.

Szükséges, hogy az EPP döntést hozzon ebben – minél előbb, annál jobb.”

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2020/12/27/manfred-weber-orban-el-akarja-pusztitani-az-egyseges-europat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.