Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Fából terveznek műholdakat Japánban

Posted by Suggestor - 2020. december 30. szerda

Átvéve a 444.hu-ról

Czinkóczi Sándor

2020. 12. 29.

Különböző extrém körülmények között élő fákkal kísérletezik a Kiotói Egyetem és a Sumitomo Forestry nevű japán cég, hogy 2023-ra abból építhessen műholdakat.

Olyan anyagot akarnak kifejleszteni, ami ellenáll a hidegnek és a napfénynek. A fából készített műholdaktól azt várják, hogy nem bocsátanának ki annyi káros anyagot, miközben a légkörbe érve elégnek, valamint a törmelék becsapódásától sem kellene tartani.

Ahogy egyre több műholdat állítank a Föld körüli pályára, úgy okoz egyre több problémát az ezzel együtt szaporodó űrszemét. A bolygó körül kerintő közel hatezer műhold 60 százaléka mára űrszemétnek számít. Ezek a tárgyak nagy sebességgel keringenek, és komoly károkat tudnak okozni bármiben, aminek nekiütköznek. 2006-ban a Nemzetközi Űrállomás ablakát is megsértette egy apró darab. (BBC)

Forrás: https://444.hu/2020/12/29/fabol-terveznek-muholdakat-japanban

Egy hozzászólás a “Fából terveznek műholdakat Japánban”

  1. Gábor said

    *6000 műhold* kering a Föld körül, *ebből 4800 már szemét*.
    Ezt ennyire konkrétan, számszerűen nagyon furcsa így látni. És az a 4800 rossz műhold még nagyon sokáig nem is fog eltűnni onnan, mert valószínűleg nagyon pontosan sikerült a Föld körüli pályára állításuk. De ha másra nem is jó, legalább a földönkívüliek nem tudnak leszállni a Földre (határvédelem!) és a földi csillagászok pedig nem tudják annyit kutatni az eget, az sosem vezetett még jóra eddig… 😉

    Egyébként pedig ezen a téren komoly együttműködésre lenne lehetőség Magyarország és Japán között, tekintve, hogy nekünk, magyaroknak már több évszázados gyakorlatunk van a fából vaskarika készítésében. Japán segítséggel talán teflonbevonattal is elláthatnánk, az segít megvédeni, amikor jön a leégés… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.