Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miért nem száll be több gyógyszergyár a vakcinagyártásba?

Posted by Suggestor - 2021. február 3. szerda

Átvéve a telex.hu-ról

2021. február 01.

Joób Sándor

Vajon miért ne segíthetne a világméretű vakcinahiányon, ha a gyógyszergyártók fölös kapacitásaikat felajánlanák a szállítási nehézségekkel küzdő cégeknek?

Van rá példa: a francia Sanofi 125 millió adag vakcina töltésével és csomagolásával fog besegíteni konkurensének, az amerikai–német Pfizer–BioNTechnek.

Németországban elvileg arra is lehetőség van, hogy a miniszter elrendelje a vakcinalicencek átadását más gyártóknak. A gyógyszeripar szigorú követelményei miatt azonban technológiailag egyáltalán nem olyan egyszerű egyik pillanatról a másikra átállni egy vakcina gyártására.

Németországban már az év elején meghozták azt a jogszabályt, amelynek értelmében az egészségügyi miniszter a rendkívüli járványhelyzetben felszólíthatja a vakcinagyártásban sikeres cégeket a licencük más gyártóknak való átadására, hogy minél több vakcinát tudjanak előállítani. Még ha élne is a német egészségügyi miniszter a „kényszerlicenc” intézményével, akkor is komoly technikai akadályokba ütközne más cégek bevonása a gyártásba: a vakcinagyártó cégek ugyanis sokszor nagyon eltérő összetevőkkel, alapanyagokkal és nagyon más gyártási eljárásokkal dolgoznak. Nem véletlen, hogy a Sanofi is csak csomagolni fogja a vakcinát, nem gyártani.

A vakcinagyártás a gyógyszeriparon belül a legkifinomultabb eljárások közé tartozik, minden esetben komoly előkészítést igényel, ebbe nem lehet közfelkiáltással belekezdeni – mondta a Frankfurter Allgeimeine Zeitungnak Han Steutel, az ottani innovatív gyógyszergyártók egyesületének (VfA) elnöke.

Különösen igaz ez akkor, ha egy olyan teljesen új készítményről van szó, mint a koronavírus elleni vakcina. A gyártóknál ilyenkor normál esetben több mint egy évig is eltart az új gyártósorok beállítása, a dolgozók átképzése és a próbaüzem, mondta a német lapnak az egyesület egyik szóvivője.

Ha valahol szükség van minőségbiztosításra, akkor az a gyógyszeripar: a különböző időben vagy helyen gyártott vakcinák között semmilyen különbség nem lehet. A német lapnak egy szakértő azt mondta: a gyógyszer-engedélyezés egyik első lépcsője a gyártási technológia ellenőrzése, és buktak már meg új gyógyszerek a vizsgálatokon amiatt, hogy az egyes gyártási tételek minősége különbözött egymástól.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung azt írja: a jelenleg legmodernebb, mRNS-alapú technológiát alkalmazó Pfizer–BioNTechnél, Modernánál és a hasonló elven működő, de még engedélyezésre váró vakcinát fejlesztő, német Curevacnál a minőség-ellenőrzéssel együtt „csak” négy hétig tart a vakcinák előállítása, míg más típusú oltóanyagoknál ez akár hónapokba is telhet.

Ezen a területen most sem tudnának meglenni a cégek a kooperáció nélkül. A nagyobb gyártók eleve partnercégek hálózatát bevonva végzik a gyártást. A Moderna vakcináját például Európában a svájci Lonza és a spanyol Rovi gyártja.

Érdekes végigkövetni, hogy a Magyarországon is használt Pfizer–BioNTech vakcina hány cég együttműködésén alapul.

Az oltóanyag alapját képező hírvivő RNS-t (mRNS) a BioNTech mainzi üzemében állítják elő, az onnan 300 kilométerre lévő Laupheimben működő Rentschler Biopharma a tisztítást végzi, az osztrák Polymun és a német Dermapharm ágyazzák be az mRNS-t a lipidburokba, a svájci székhelyű Siegfried hamelni üzeme végzi a kész oltóanyag ampullákba töltését, amit a nyár elejétől a Sanofi is csinálni fog. A BioNTech kapacitásait növelni fogja, hogy februártól a Novartistól átvett marburgi üzemben is megindul a termelés, ahol a folyamat elejétől egészen az üvegekbe töltésig mindent el tudnak majd végezni.

(rövidítve)

Forrás: https://telex.hu/koronavirus/2021/02/01/vakcina-gyartas-hiany-koronavirus-kapacitas-toltes-pfizer-biontech-sanofi-merck

2 hozzászólás a “Miért nem száll be több gyógyszergyár a vakcinagyártásba?”

  1. Gábor said

    Ez a járvány egy igazi, megoldhatatlan feladat.
    Csapatépítő-stresszkezelő tréningeken szoktak hasonlókat kitalálni: viseljük el, hogy megoldani nem tudjuk, de mégis próbáljuk meg a lehető legjobb eredményt elérni.
    És ebben a “játékban” most mindenkinek részt kell vennie. Ha nem akar, akkor is. És a tét a lehető legkomolyabb.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.