Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A koronavírus mutálódása befolyásolhatja a vakcinák hatásosságát

Posted by Suggestor - 2021. február 4. csütörtök

Átvéve a telex.hu-ról

2021. február 03.

Biró Marianna

Noha korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, de az Egyesült Királyságban egyes mintákban olyan, új koronavírus-mutációt találtak, amelyek már ki tudják kerülni az antitestek által nyújtott védelmet.

A CNN által idézett, eredetileg a Public Health England szaklapban megjelent tanulmány szerint a vírus mutálódása nyomán fennáll az a veszély, hogy immunissá válhat a vakcinákra, és nagyobb valószínűséggel fertőzhet meg olyan embereket, akik már átestek a betegségen.

A mostani kutatási eredmények kétségtelenül azt sugallják, hogy az E484K számon nyilvántartott brit mutáció kulcsfontosságú lehet, hiszen ez a mutálódás állhat annak hátterében, hogy bizonyos vakcinák miért kevésbé hatékonyak például Dél-Afrikában. Ettől függetlenül a vakcina a szakértők szerint így is hatásos lesz, ám hatásossága csökkenhet.

Az utóbbi hetekben a koronavírus két – jóval fertőzőbb – angol, továbbá dél-afrikai variánsa is elterjedt a világ legalább ötven országában. Emellett Japán vasárnap jelentette be, hogy vírus egy további mutációját azonosították, amely eredetileg a brazil Amazonas-őserdő vidékéről származhat. Egyelőre nem tudni, hogy mennyivel alacsonyabb vagy magasabb a fertőzőképessége az eddig ismert variánsoknál.

Az operatív törzs bő két hete jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent a brit vírusmutáció, miközben a dél-afrikai mutáns vírust már Németországban is kimutatták.

Boris Johnson brit miniszterelnök pedig bő egy hete jelentette be, hogy a korai bizonyítékok arra utalnak, hogy a koronavírus Nagy-Britanniában megjelent változata halálosabb lehet az eredeti vírusnál. Az adatokat a brit kormány tanácsadó testületének (NERVTAG) kutatói vizsgálták, akik hozzátették, hogy az ezt bizonyító kutatás még kezdeti fázisban van.

Forrás: https://telex.hu/koronavirus/2021/02/03/befolyasolhatja-a-vakcinak-hatekonysagat-a-koronavirus-mutalodasa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.