Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

2020-ban először használt több megújuló energiát Európa, mint fosszilist

Posted by Suggestor - 2021. február 7. vasárnap

Infostart

2021. február 6.

Megduplázódott 2015 óta a nap- és szélenergia felhasználása Európában: nagyrészt ennek köszönhető, hogy ilyen jó eredményt tud felmutatni a kontinens az Ember és Agora Energiewende felmérése szerint. Tavaly a villamosenergia-termelés ötödét tette ki a szél- és napenergia: ez az oka annak, hogy a szén alapú energia tavaly 20 százalékkal csökkent, így az Európában termelt villamosenergia mindössze 13 százalékát tette ki – írja a CNN.

A fosszilis tüzelőanyagok a kontinens energiaigényének 37 százalékát, míg a megújuló energiaforrások 38 százalékát elégítették ki.

“A szél- és napenergia használatának gyors növekedése okozza a szénalapú energia felhasználásának gyors visszaesését, és ez még csak a kezdet”

– nyilatkozott Dave Jones, a jelentés vezető szerzője.

“Európa egyre inkább a szélre és a napenergiára hagyatkozik annak érdekében, hogy 2030-ban ne csak a szénalapú energia felhasználásának vethessen véget, hanem a gáztermelést is lezárhassa, bezárhassa az atomerőműveket, ugyanakkor meg tudjon felelni az elektromos autók, hőpumpák és elektrolízis támasztotta nagyobb energiaigénynek.”

A tavalyi évben a koronavírus-járvány miatti lezárások következtében világszerte visszaesett az áramfelhasználás, Európában mintegy 4 százalékkal. A koronavírus ugyanakkor nem hatott a megújuló energiaforrások térnyerését jelentő trendre, így tovább folytatódika kontinens kibocsátáscsökkenése – az öt évvel ezelőttihez képest 29 százalékkal tisztább energiát használ Európa ma.

A történelmi eredményt azután hozták nyilvánosságra, hogy decemberben az uniós vezetők arról döntöttek: 2030-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását 55 százalékkal csökkentik.

Az országokra bontott teljesítményeket az alábbi linken találják meg:

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2021/02/06/2020-ban-eloszor-hasznalt-tobb-megujulo-energiat-europa-mint-fosszilist

Egy hozzászólás a “2020-ban először használt több megújuló energiát Európa, mint fosszilist”

  1. Névtelen said

    Van, aki szerint ez jól hangzik. De mik is a megújuló energiaforrások?

    “Megújulónak számít a vízi,- a szél- és a naperőmű, a geotermikus és tenger mozgásából nyert energia, a biodízel és az újrahasznosított szemét is.”
    (https://zoldenergiablog.hu/)

    Az “újrahasznosított szemét” egyszerűen az elégetését jelenti. Szeméttel fűtött hőerőmű. A szemét soha sem lehet még annyira jó égési tisztaságú sem, mint a leggyengébb minőségű barnaszén. A szemét csak abból a szempontból tekinthető “megújuló energiaforrás”-nak, hogy folyamatosan és nagy mennyiségben állítjuk elő. Az elégetése is környezeti terhelést jelent. A napenergiával vagy a szélenergiával egy lapon említeni szemétség.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.