Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ellehetetlenítik a nyájimmunitást a vírusmutációk

Posted by Suggestor - 2021. február 11. csütörtök

Infostart

2021. február 9.

Át kell gondolnunk teljes vakcinastratégiánkat az agresszívan terjedő mutáns törzsek miatt, figyelmeztetnek kutatók.

Az AstraZeneca vakcináját kiüti a dél-afrikai vírustörzs: igaz, nem teljesen hatástalanítja a védelmet, de egy tanulmány szerint enyhe vagy közepes súlyosságú megbetegedés is bekövetkezhet azoknál, akik a gyógyszercég az Oxford Egyetemmel közösen fejlesztett vakcináját kapták, majd a dél-afrikai variánssal fertőződnek meg. Az eredmény egy kétezer ember bevonásával készült tanulmány megállapításai közül származik, és sajnos nem az AstraZeneca az egyetlen olyan cég, amelynek szembesülni kellett a variánsok veszélyével.

A Novavax és a Janssen oltásának hatékonyságát szintén csökkenteni képes a dél-afrikai törzs, mégpedig 60 százalékra. A Pfizer és a Moderna is úgy találta, hogy kevésbé hatásos védőoltása ezzel a törzzsel szemben, igaz, ők laboratóriumi körülmények között vizsgálták csak meg ezt, írja a The Guardian.

Nem minden előny vész el

Jó hír a rosszban, hogy a súlyos megbetegedés, a kórházi kezelés és a halálozás ellen továbbra is védenek a jelenleg forgalomban levő oltások, de Dél-Afrikában a fentiek jegyében nem is kezdték meg az AstraZeneca vakcinájának használatát.

Shabir Madhi vakcinológus professzor arra int, hogy ebben a helyzetben minden országnak érdemes újragondolnia vakcinastratégiáját.

“Ezeknek az eredményeknek fényében újra kell gondolnunk a pandémiával való megküzdési stratégiánkat, a hangsúlyt át kell helyezni a nyájimmunitásról a lakosság összes veszélyeztetett egyénének a súlyos megbetegedéssel szembeni védelmére

– mondta.

Tény az is, hogy a kórházak túlterheltségének enyhítését is változatlanul biztosítja ez az oltás, és életeket ment akkor is, ha már nem olyan hatásos, mint amilyen az eredetileg globálisan elterjedt törzs ellen volt.

Ravi Gupta mikrobiológus professzor is egyetért azzal, hogy már nem nyájimmunitást kell várni a vakcinaprogramoktól, hanem a súlyos megbetegedés és a halál esélyének csökkentését.

A vírus átadásának fékezésére nagyon sok adagnyi oltást kellene egyszerre beadni az egyes országokban, ami láthatóan jelenleg nem működik.

Mi is a nyájimmunitás?

Ha egy populáció nagyon magas százaléka ellenálló egy vírussal szemben, annak terjedése akadályozottá válik. Ezt nevezzük nyájimmunitásnak.

Oltással vagy a betegség átvészelésével lehet ezt elérni.

Az új koronavírus esetén kutatók szerint 50-67 százalékos immunitás hozza el a nyájimmunitást.

A cikk teljes egészében az alábbi linken olvasható:

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2021/02/09/ellehetetlenitik-a-nyajimmunitast-az-uj-variansok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.