Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Veszélyben a termőtalaj minősége Magyarországon

Posted by Suggestor - 2021. február 15. hétfő

Infostart

2021. február 12.

Jelentősen romlott a termőföldek talajminősége az elmúlt időszakban, a kedvezőtlen folyamatok visszafordítása érdekében felelős talajművelésre van szükség – mondta a Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók Szakmai Szövetségének ügyvezetője.

Ilyen káros folyamat egyes helyeken az elsavanyosodás, a szikesedés, a víz és a szél okozta erózió – emelte ki a Magyar Talajbaktérium-Gyártók és -Forgalmazók Szakmai Szövetségének ügyvezetője. Szerinte ez annyira jelentős Magyarországon, hogy a szántóterületek közel hatvan százaléka erősen érzékeny a szerkezetromlásra.

Az ország mezőgazdasági művelésű területeinek 52 százaléka a termelés szempontjából valamilyen mértékben csökkent értékű – fejtette ki egy kutatás eredményeit a szakember.

Mindemellett az intenzív mezőgazdaság, a sokszor indokolatlan vagy helytelen talajművelési módok miatt, a túlzott vegyszer- és műtrágya-használattal sokat romlik a termőtalaj minősége – csökken az élővilága, romlik a biológiája, szerkezete. Szélsőséges esetben e termőtalajok elsivatagosodhatnak.

Pénzes Éva arra is kitért, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy a termőföldek minősége minél nagyobb arányban legyen elfogadható. Felhívta a figyelmet a felelős talajművelésre, és arra, hogy a talajok termőképességét meg kell védeni.

Ez jelenti a szerves anyagok megőrzését, továbbá azt, hogy a szántóterületek növénymaradványait vissza kell forgatni és helyesen kell kezelni, valamint a talajéletet védeni kell. Utóbbira megfelelő lehet a talajoltás, amivel célirányosan növelni lehet a talaj és a növény számára hasznos baktériumok számát az érintett területen.

Pénzes Éva hozzátette: a talaj termőképességének megóvása azért szükséges, mert csak ez biztosítja a minőségi élelmiszerek előállítását, a talajminőség romásával ugyanis romlik az élelmiszerek minősége is.

Forrás: https://infostart.hu/gazdasag/2021/02/12/tobb-folyamat-is-veszelyezteti-a-talaj-minoseget-magyarorszagon

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.