Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hatalmas tengeri szemetes a trieszti kikötőben

Posted by Suggestor - 2021. február 20. szombat

Infostart

2021. február 18.

Munkába állt a trieszti kikötőben egy tengeri szemetes, amely a nap 24 órájában szűri ki a műanyag hulladékot és az olajat a vízből, és évente akár 500 kilogramm műanyagszemetet is összegyűjthet.

A Seabin, vagyis a tengeri szemetes ötlete Pete Ceglinskitől és Andrew Turtonttól származik. A két ausztrál vízisportrajongó 2016-ban indította el a Seabin-projektet, amelyhez közösségi finanszírozással gyűjtöttek tőkét. A Seabinproject.com honlapon közzétett adatok szerint jelenleg már világszerte 860 tengeri szemetes működik.

A kikötők vizének megtisztítására szánt Seabin, vagyis tengeri szemetes egy henger alakú tartályból, egy természetes anyagból készült “szemeteszsákból” és egy partról működtethető szivattyúból áll. A szivattyú folyamatosan pumpálja a vizet a szemetesbe, amely felfogja a hulladékot és az olajat, majd a megszűrt víz visszakerül az óceánba.

A trieszti kikötőben a Fratelli Bandiers mólónál helyezték el a víz felszínén úszó tengeri kukát, mivel oda különösen sok tengeri hulladék sodródik.

“Tisztában vagyunk azzal, hogy a Seabin önmagában nem képes megoldani a tenger szennyezésének problémáit, de hozzájárulhat a tenger megtisztításához, és ha beválik, egy másik tengeri szemetes kihelyezését is megfontoljuk” – idézte a telefriuli.it olasz hírportál Zeno D’Agostinót, a kikötői hatóság vezetőjét.

Forrás: https://infostart.hu/eletmod/2021/02/18/hatalmas-tengeri-szemetest-allitottak-munkaba-triesztnel

Egy hozzászólás a “Hatalmas tengeri szemetes a trieszti kikötőben”

  1. Gábor said

    A hírben ez szerepel: “évente akár 500 kilogramm műanyagszemetet is összegyűjthet”. Ez nagyon kevésnek hangzik, gondoltam valamilyen elírásról lehet szó, mert ennek így nem igazán lenne hírértéke. Napi másfél kiló szemetet egyetlen ember is könnyen összegyűjthet a vízben sétálva egy szatyorral a kezében.

    A projekt weboldalán ( https://seabinproject.com ) kiderül, hogy szó sincs tévedésről, sőt: pillanatnyilag 860 ilyen eszköz működik a világ tengereiben és napi 3612,8 kg szemetet távolítanak el. Ez átlagosan napi 4,2 kg. Az egész világon. A weboldalon van egy világtérkép, ahol még azt is megnézhetjük, hogy az egyes hulladékgyűjtők pontosan hol vannak.

    Összességében tehát sajnos nincs elírás, ez tényleg ilyen kevés. A tengerpartot takarító köztisztaságiak és önkéntesek, vagy bárhol a világon a helyi környezetvédők ennek a sokszorosát szedik össze. Ők nem napbarnította, jóképű, fiatal férfiak, ezért róluk nem is beszélnek a hírekben. Úgyhogy akkor most legalább én és innen megköszönöm nekik. Az Inforádiónak és az Infostart.hu-nak pedig talán rendezzünk gyűjtést egy számológép beszerzésére, a depo.hu alapján 454 Ft-ért már vehetünk is egyet. 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.