Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Saját súlyuktól süllyednek nagyvárosaink

Posted by Suggestor - 2021. február 23. kedd

Infostart

2021. február 21. 16:30

A nagyvárosok környékén nagyon nagy a Föld felszínére ható nyomás, ami a területek fokozatos süllyedéséhez vezet.

Egyes nagyvárosok nagyon nagy bajba kerülhetnek, ha a klímaváltozás miatt drámaian kezd el emelkedni a vizek szintje, ugyanis a metropoliszok a bennük található számtalan nagy épület súlya miatt süllyedni kezdtek.

Tom Parsons, a United States Geological Survey munkatársa San Francisco környékén kezdett vizsgálódni a jelenséget kutatva, és meglehetősen aggasztó adatok birtokába jutott – írja a Euronews.

Észak-Kalifornia kulturális, gazdasági és pénzügyi központja San Francisco, melyet 7,7 milliónyi ember népesít be. Ahogyan egyre népesebbé vált a város, úgy a tengerszint fölötti magassága 8 centimétert süllyedt.

A Millennium Tower, egy mindössze tizenkét éve átadott, luxuslakásokkal teli felhőkarcoló azonban már negyven centiméterrel áll mélyebben, mint amikor megépítették.

Ez a süllyedés pedig nagyon fontos tényezőt jelenthet a bolygónk felmelegedése miatti vízszintemelkedéseknél.

Szakértők eddig azzal számoltak, hogy 2050-re 30 centiméterrel emelkedik a vízszint a régióban,

de ha ehhez még a város süllyedését is hozzáadjuk, annak már drasztikus következményei is lehetnek.

Parsons szerint gyakorlatilag lehetetlen kiszámítani egy város súlyát, de tippeket azért ad arra, milyen volumenben gondolkozzunk.

“A város súlyának javát a benne álló épületek és az azokban található tárgyak adják” – mondja. Középületek, garázsok, lakóházak, ipari épületek, raktárak, irodaházak, közlekedési csomópontok és sok más egyéb épület súlyára kell gondolnunk. Ezt követi az emberek súlya – a szakértő szerint egyre többen költöznek vízpartokra, ami tovább rontja a San Franciscóhoz hasonló városok helyzetét.

Ő úgy tippeli, a város súlya 250 millió elefánténak felel meg, azaz nagyjából 1,6 trillió kilogramm.

Ez feltehetően már meggörbíti a litoszférát, a Föld legkülső kőzetburkát, ami süllyedéshez vezet.

A kutató azt mondja, minden nagyvárosban el lehetne végezni hasonló méréseket, és valószínűleg az eredmények ezekben is hasonlók lennének.

A süllyedésre a lemeztektonika és a talajvíz kiszivattyúzása is hathat, de még ezzel együtt is nagyon jelentős felismerés az, hogy a városok terjeszkedése hogyan hathat életünkre. A kutatók Parsons felfedezésének ismeretében pontosabban számíthatják ki, hogyan alakulhat át egy adott terület földrajza, és mely területeket veszélyezteti leginkább a vízszint emelkedése.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2021/02/21/sajat-sulyuktol-sullyednek-nagyvarosaink

Egy hozzászólás a “Saját súlyuktól süllyednek nagyvárosaink”

  1. Gábor said

    Ez, sajnos, egy teljességgel megoldhatatlan probléma. A már milliós, vagy akár tízmilliós városokat nem lehet sem lebontani, sem szétdarabolni vagy szétköltöztetni.

    Az egyetlen lehetőség felkészülni a lehetséges és várható következményekre. Ez az építő- és építészmérnököknek és a statikusoknak is egy eddig ismertlen feladatkör, de a jelek szerint elkerülhetetlen.

    Ami még várható, hogy egyfajta távolabbi agglomerációként új városok fognak kiépülni és fejlődni a mostani nagyvárosoktól nem “túl” távol és ezeknek a mérete és bővíthetősége korlátozott lesz. Emiatt persze még több területet veszünk majd el a természettől, még több út kell és még több közlekedés. Az egész fejlett világ egyetlen nagy kisváros lesz.

    Sajnos az elektronikus távmunkavégzés lehetősége a gyakorlatban erősen korlátozott, az ipar legtöbb területén erre nyilvánvalóan nincs is lehetőség. Emiatt pedig mindig kell legyenek ipari nagyvárosok, de ezeknek a méretét korlátozni kell – ez viszont megint csak a fuvarozás erőteljes növekedését jelenti.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.