Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elfogadhatatlannak tartja, ahogy a kormány bánik vele

Posted by Suggestor - 2021. február 27. szombat

Átvéve a telex.hu-ról

2021. február 26.

Csatári Flóra Dóra

Országos megmozdulásokat szervez jövő hétfőtől a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, mert elfogadhatatlannak tartja azt, ahogyan a kormány bánt vele az elmúlt évtizedben – mondta Iványi Gábor, az egyház elnöke egy pénteki online sajtótájékoztatón. A lelkész szerint az egyház küzdelme jelképes, utoljára a fasizmus idején próbálták meg a mostanihoz hasonló törvényekkel egy kézben koncentrálni a hatalmat.

El akarjuk érni, hogy Magyarország visszatérjen a törvényes, tisztességes, emberséges útra, hogy azt a státuszt, amit 1973 és 1981 között az egypártrendszerben kiharcoltunk, hogy bevett és elismert egyház vagyunk, visszakaphassuk, és háborítatlanul végezhessük a szolgálatunkat.”

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi státuszának visszaállításáért online petíciót is elindítottak – jelentette be a lelkész.

Iványi Gábor arról is beszélt, hogy „nyilvánvalóvá vált, hogy a NAV-on keresztül a magyar kormány milyen támadásokat indít ellenünk”, ennek a bejelentése óta eltelt három napban pedig csaknem 6 millió forintot kínáltak fel az egyház támogatására „csodálatos, nagyszerű, jóérzésű emberek”.

Az Oltalom Karitatív Egyesület hétfőn jelentette be, hogy a NAV összesen 246 131 000 forintnyi hátralékot terhelt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számlájára. A kiszabott összeg jelentős része (90 millió forint) késedelmi díj, az adóhatóság pedig „meg sem várta azt, hogy az ítéletet kézhez kapjuk, vagy valamennyi jogi fórumon ügyünk végig fusson” – írta ekkor az egyesület.

Iványiék álláspontja szerint azért nem tudják kifizetni a tartozásaikat, mert ők sem kapják meg a magyar államtól nekik járó támogatásokat.

„2010-ig egyetlen fillér köztartozásunk sem volt, de amint ez a mostani társaság kormányra került, jogsértően elorozta az egyházi státuszunkat, elzárt a személyi jövedelemadók egy százalékától, az egyházi pályázatoktól, a kiegészítő támogatásoktól. Folyamatosan perelünk, mi mást tehetnénk. Legutóbb 2017-ben ítélt meg hárommillió eurót, akkori árfolyamon 935 millió forintot az Emberi Jogok Európai Bírósága, első dolgunk volt lenullázni az adóhatóság felé fennálló mínuszunkat”

– mondta a lelkész a 24.hu-nak adott interjújában.

Bár egy strasbourgi 2015-ös ítéletben korábban már kimondták, hogy alkotmánysértő módon fosztották meg a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget az egyházi státuszától, és jár visszamenőleg a visszatartott pénz, a bíróság csak a pénzek kifizetésére kötelezte a magyar államot, az egyházi státusz rendezésére nem.

Ahogy arról korában a Telex is beszámolt, Iványi Gábor február elején jelentette be, hogy az általa vezetett egyház sok év után visszakapta a 0444-es technikai számot, ami azt jelenti, hogy az egyházi 1% adót újra fel lehet nekik ajánlani. Az így felajánlott összeget a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség ugyanakkor csak jövőre fogja megkapni.

Forrás: https://telex.hu/belfold/2021/02/26/ivanyi-gabor-oltalom-karitativ-egyesulet-nav-ado-buntetes-1-sajtotajekoztato

Egy hozzászólás a “A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elfogadhatatlannak tartja, ahogy a kormány bánik vele”

 1. Gábor said

  Hogy ne kelljen senkinek sem keresnie, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség weboldala a
  https://metegyhaz.hu/
  címen található, a megmozdulásokról itt írnak:
  https://metegyhaz.hu/2021/02/26/orszagos-megmozdulasokat-szervez-ivanyi-gabor-egyhaza/
  és az online petíciójukat itt lehet aláírni:
  https://szabad.ahang.hu/petitions/koveteljuk-vissza-a-met-egyhazi-statuszat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: