Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A világjárvány ‘sötét lova’: a dél-afrikai vírusvariáns

Posted by Suggestor - 2021. március 8. hétfő

Átvéve a portfolio.hu-ról

Turzó Ádám Pál

2021. 03. 07.

A dél-afrikai variáns Afrika déli részén gyorsan elterjedt és dominánssá vált, de emellett ma már a világ közel 50 országában jelen van.

A dél-afrikai kutatások szerint a vírus a korábbinál hatékonyabban képes újrafertőzni azokat, akik egyszer már átestek a fertőzésen. Ez azt jelenti, hogy a nyájimmunitást is sokkal nehezebb elérni.

Magyarországon február 26-án a Neumann Labs magyar tulajdonú diagnosztikai laboratórium közölte: a nemrégiben bevezetett új PCR tesztjük a napokban egy vizsgált személy esetében már bizonyítottan kimutatta a dél-afrikai koronavírus-variáns jelenlétét.

Ugyanezen a napon jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs sajtótájékoztatóján ezt hivatalosan is, és hozzátette, a variáns ellenállóbb, az antitestek kevésbé tudnak megküzdeni vele, ezért a már korábban megfertőződött személy is könnyen újrafertőződhet.

Mely vakcinák lehetnek kevésbé hatásosak a dél-afrikai variánssal szemben?

Ellentmondásos vagy még meg nem erősített hírek keringenek azzal kapcsolatban, a vakcinák hatásosságát mennyiben csökkenti a dél-afrikai mutáns. Több vakcinagyártó is bejelentette az elmúlt hetekben, hogy egy „ráerősítő” harmadik dózis kifejlesztésén is dolgozik.

Február elején robbant a hír, hogy a Dél-afrikai Köztársaság átmenetileg elhalasztja oltási kampányát a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett vakcinával, mert egy tanulmány szerint a védőoltás hatékonysága “korlátozott” a koronavírus dél-afrikai változatával szemben.

Az Oxfordi Egyetem kutatásvezetője, Sarah Gilbert azt mondta, hogy nagy valószínűséggel őszre elkészülnek vakcinájuk módosított változatával, amely a koronavírus dél-afrikai variánsától is hatékonyan véd.

A Pfizer/BioNTech január végén az első vizsgálati eredmények alapján azt közölte, hogy felkészülnek arra az eshetőségre, hogy megjelenik egy mutáció, amellyel szemben nem hatékony az oltás. Ezen a héten már arról érkezett hír, hogy a Pfizer háromdózisos verzióját tesztelik, mely az első eredmények szerint 10-20-szorosára növelheti a vérben lévő antitestek számát a második oltáshoz képest.

Az amerikai járványügyi hivatal tájékoztatása szerint a Moderna vakcinája az előzetes kutatások alapján kisebb hatékonysággal véd a dél-afrikai variánssal szemben.

Február 25-én a gyártó megküldte az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézetnek (NIH) a koronavírus új, dél-afrikai variánsa ellen kifejlesztett vakcinajelöltjét klinikai vizsgálatok céljából.

A Szputnyik V orosz vakcina gyártóját Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította múlt hónapban, hogy vizsgálják meg, mennyire hatásos a vakcina a különböző koronavírus-mutánsok ellen.

A Szputnyik V vakcina gyártója február 27-én bejelentette, hogy a vizsgálatok szerint az újraoltás után a vakcina erős védettséget nyújt a dél-afrikai mutánssal szemben is. A vizsgálatok eredményét hamarosan nyilvánosságra hozzák.

A Magyarországon szintén engedélyezett kínai Sinopharm vakcinája védelmet ad, de kevésbé hatásos a dél-afrikai mutánssal, mint az eredeti vírussal szemben.

Két kínai COVID-vakcinát is teszteltek laboratóriumi körülmények között, a tanulmányt ugyanakkor még nem ellenőrizték más kutatócsoportok.

A fentieken túl a Novavax és a Johnson&Johnson vakcináiról is az első kutatások azt állapították meg, hogy szignifikánsan gyengébb védelmet nyújtanak a dél-afrikai variánssal szemben.

Jó hír is érkezett

Dél-afrikai tudósok szerdán közölték, hogy az általuk végzett kísérletek szerint a koronavírus dél-afrikai (501Y.V2 néven ismert) variánsa ellen termelődő antitestek védelmet nyújtanak az eddig kialakult, és valószínűleg a jelenleg kialakuló variánsokkal szemben is.

A vérplazmaelemzésen alapuló felfedezés

KÜLÖNÖSEN JÓ HÍRNEK SZÁMÍT, MIVEL ARRA ENGED KÖVETKEZTETNI, HOGY EGY KIFEJEZETTEN AZ 501Y.V2 VARIÁNS ELLEN KIFEJLESZTETT OLTÓANYAG ELÉG LEHET A VÉDELEMHEZ A KÜLÖNBÖZŐ VÍRUSTÖRZSEKKEL SZEMBEN

– mondták a dél-afrikai szakértők.

(rövidítve)

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210307/ragalyosabb-es-cselesebb-a-del-afrikai-koronavirus-mutans-amely-magyarorszagra-is-megerkezett-472670

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: