Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mit gondolnak a kutatók a koronavírus járvány eredetéről?

Posted by Suggestor - 2021. március 19. péntek

Infostart

2021. március 17. 20:05

Most jövő hétre ígérik a dokumentumot, amely “egyszerűen nem készült még el” a világszervezet szóvivője szerint, a kutatócsoport egyik tagja viszont elárulta, mit gondolnak ők.

A kutatás, amelyet túlzás nélkül az egész világ vár, a szakértők és a kínai misszió résztvevői szerint valószínűleg jövő hétre készül el – közölte a WHO szóvivője, Christian Lindmeier. A jelentésben több olyan teóriáról eshet szó, amely a koronavírus állatról emberre való átlépésének körülményeit magyarázhatja meg.

Azt már a kutatócsoport hazaérkezését követően, február 9-én megtartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy egyelőre nem jutottak végkövetkeztetésekre, arra azonban mégis kíváncsi a világ, hogy melyik elképzelésnek mekkora valószínűséget adnak a kutatók – írja a MedicalXpress. A teóriák közt szerepelhet a laborból kiszabadult vírustól kezdve a vuhani piacon vásárolt, szennyezett húson át a mirelit élelmiszer felületén behurcolt koronavírus hipotéziséig minden.

Vadgazdaságokból eredhet a vírus

A kutatócsapat egyik tagja, Peter Daszak ugyanakkor arról beszélt, ami a jelentés egyik legfontosabb megállapítása lehet: az NPR-nek Daszak elmondta, a vadgazdaságok, amelyek a vuhani vizes piacot is ellátták, lehetnek legvalószínűbben a vírus forrásai.

2020 februárjában Kína bezáratta ezeket a gazdaságokat, ami Daszak szerint erőteljes jelzés arra, hogy a kínai fél úgy vélte, ezeknek szerepük lehetett abban, hogy a denevérekből más állatra lépett koronavírus bekerülhessen Vuhanba.

“Egzotikus állatokat, például cibetmacskákat, tarajos sülöket, tobzoskákat, mosómedvekutyákat és bambuszpatkányokat fognak el és tenyésztik őket” – mondta el a gazdaságokról Daszak.

A kínai kormány ezek létrehozását promotálta korábban annak érdekében, hogy a falusias környezetben élőknek segítséget nyújtson a szegénységből való kilábalásra. “Ez nagyon sikeres volt. 2016-ban 14 millió ember dolgozott ilyen gazdaságokban, 70 milliárd dolláros forgalmat bonyolítva” – tette hozzá Daszak.

Ehhez képest tavaly februárban teljes hátraarccal tették közzé, hogy az ilyen típusú gazdaságok működését be kell szüntetni, és a gazdálkodókat részletes instrukciókkal látták el azzal kapcsolatosan, hogyan szabaduljanak meg az állatoktól úgy, hogy ne tudjanak átadni senkinek sem betegséget: elpusztításuk után elégettették vagy eltemettették az állatokat.

Daszak úgy gondolkodik, hacsak nem arról van szó, hogy a kínai fél úgy véli, itt történt meg a denevérekből más fajra, majd az emberre történő átlépés, nem lett volna oka erre a drasztikus váltásra.

“Úgy gondolom, a koronavírus Dél-Kinában lépett át állatról emberre – fogalmazott.

Több oka is van annak, hogy így gondolkodhat: Kína ezen részén élő denevérekben találtak az új koronavírussal 96 százalékban megegyező vírust, illetve ezen a területen többféle olyan állatot is tenyésztettek, amely fogékony a koronavírusra. Ilyen a tobzoska és a cibetmacska is. Emellett a vuhani misszió kiderítette, hogy innen szállítottak húst a vuhani vizes piacra is.

A kínai fél ugyanakkor valamiért most ezt a teóriát egyáltalán nem veszi elő, Daszak ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy egy éve ez másként volt. “A WHO jelentése ugyanakkor hamarosan megjelenik, mi pedig úgy gondoljuk, ez a legvalószínűbb út” – mondta.

A következő lépés az lesz, hogy kiderítsék, pontosan melyik fajról van szó közvetítőként ember és állat között, illetve hogy melyik gazdaságban történt meg az átlépés.

(rövidítve)

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2021/03/17/who-a-vuhani-jelentesre-meg-tovabb-kell-varni-megis-megtudhatjuk-mit-gondolnak-valojaban-a-kutatok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.