Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A közönséges nátha vírusa kiszorítja a sejtekből a koronavírust

Posted by Suggestor - 2021. március 24. szerda

Átvéve a qubit.hu-ról

2021.03.23.

A közönséges megfázást okozó vírus hatékonyan kiszoríthatja a sejtekből a koronavírus-világjárványt okozó SARS-CoV-2-t – állítják a Glasgow-i Egyetem kutatói, akik laboratóriumi kísérletekre alapozzák az előbbi megállapodást. A Journal of Infectious Diseases című folyóiratban kedden publikált eredmény tehát terepen, élesben még nem nyert bizonyítást.

Az orr, a torok és a tüdő sejtjeit meghódító vírusok közül némelyik a többi vírus előtt is nyitva hagyja az ajtót, mások viszont kellőképp önzők ahhoz, hogy maguknak tartsák meg a megszállt sejteket.

A jelenség nem példátlan a gyakorlatban sem:

2009-ben Franciaországban egy-egy nagyobb rhinovírus-góc kialakulása sikeresen késleltette az influenza A vírus H1N1 altípusának járványszerű terjedését. Arról azonban eddig nem volt számottevő adat, hogy az új koronavírus esetén is működne „a vírus vírusnak farkasa” hatás.

A glasgow-i Víruskutató Központ kutatócsoportja modellezte az emberi légzőszervek belső felületét, ugyanolyan sejttípusokból felépítve a replikát, mint amilyenek az eredeti légzőszerveket borítják. Ez után a sejteket koronavírussal és rhinovírussal fertőzték meg, és a következő eredményeket kapták:

Ha a rhinovírus és a SARS-CoV-2 egyszerre érkezett, csak a rhinovírus támadta meg a sejteket sikeresen.

Ha a megfázást okozó vírus 24 órás előnyt kapott, akkor a koronavírus be sem kukkanthatott a sejtekbe.

És még ha a koronavírus kapott is 24 órás előnyt, a később érkező rhinovírus – a laboratóriumi körülmények között legalábbis – kitakarította a sejtből.

Ahogy Pablo Murcia, az egyetem Víruskutató Központjának munkatársa, a tanulmány egyik szerzője fogalmazott, „a koronavírus nem tud elterjedni, annyira erősen gátolja a rhinovírus. Ez azért rendkívül izgalmas, mert ha megnő a rhinovírus gyakorisága, megállíthatja az új SARS-CoV-2 fertőzéseket.”

A további kísérletekből az is kiderült, hogy a rhinovírus által kiváltott sejten belüli immunreakció akadályozta meg a SARS-CoV-2 reprodukcióját. Ha a tudósok blokkolták az immunválaszt, a koronavírus szintje olyan nagyra nőtt, mintha a rhinovírus ott sem lett volna

Murcia ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus újra fertőzőképessé válhat, ha a megfázás elmúlik, és a rhinovírussal együtt az általa kiváltott immunválasz is eltűnik. A kutató szerint a koronavírus elleni vakcina, a higiéniai szabályok betartása és a vírusok közötti interakció is csökkentheti a SARS-CoV-2 előfordulását, „de a legerősebb hatása a vakcinációnak van”.

(rövidítve)

Forrás: https://qubit.hu/2021/03/23/a-kozonseges-megfazast-okozo-virus-kisopri-a-sejtekbol-a-koronavirust-kiserletekben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.