Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Szeretik a lovak, ha gügyögnek hozzájuk

Posted by Suggestor - 2021. március 24. szerda

Átvéve a 444.hu-ról

2021. március 23.,

A lovasok között évszázadok óta tartó vita kezd eldőlni egy francia kutatásnak köszönhetően: gügyögjünk a lovakhoz, vagy inkább ne?

Az Animal Cognition tudományos lap friss számában megjelent tanulmányuk eredményeit felhasználhatják a tenyésztők és a lovasok, hogy megkönnyítsék a napi kommunikációt.

Az anyai, szülői vagy más néven babának szóló (IDS) beszédet számos kutatás tanulmányozta, és sok előnyéről számolt be: hasznos a kapcsolat szempontjából, és elősegít egyes tanulási folyamatokat. A beszédet ilyenkor a megszokottnál magasabb hangfekvés, a szavak ismétlése, erős pozitív érzelmi töltés és a hanglejtés eltúlzása jellemzi.

A kutyák és a majmok figyelmét könnyebb megragadni és megtartani, ha így beszél hozzájuk az ember. (Ennek PDS, vagyis házi kedvencekhez szóló beszéd a neve.) Az állatok így gyakran könnyebben is tanulnak.

A lovakról számos tanulmány bizonyította, hogy mennyire fogékonyak az emberi érzelmekre. A francia kutatócsoport már kimutatta, hogy fotókon felismerik az emberi arcok kifejezéseit: mérges arcra idegesen, boldog arcra nyugalommal reagáltak. A PDS-t azonban még nem tanulmányozták lovak esetében.

Előzetesen a közösségi portálokon megkérdeztek 845 lovast: 93 százalékuk rendszeresen így beszél a lovaihoz, de csak 44 százalékuk véli, hogy állataik érzékelik ezt.

A tudományos vizsgálathoz két tesztsorozatot végeztek húsz olyan lóval, amelyhez még sose beszéltek PDS-t használva. A résztvevők először egyenként beszéltek a lovakhoz tisztogatás közben PDS-t, vagy a hétköznapi, felnőttek közt szokásos beszédet használva. Azt figyelték meg, hogy PDS-t használva az állatok nyugodtabbak voltak, többször néztek a gondozóra, és tükrözték a gesztusait is. Ilyesmit nem figyeltek meg, amikor semleges, felnőtt beszédhangon szóltak hozzájuk.

A második tesztben információt adtak át a lovaknak arról, hogy hol a jutalomfalat. A kísérletben résztvevő ember két lezárt vödörrel állt a lóval szemben. Karjával afelé mutatott, ahol a jutalom volt, közben vagy PDS-t, vagy semleges hangot használva beszélt. Amikor semlegesen szóltak hozzájuk, a lovak véletlenszerűen választottak a vödrök közül, amikor viszont “babanyelven”, akkor ahhoz a vödörhöz mentek, amelyikre az ember mutatott.

A tudósok megállapíthatták, hogy a babákhoz vagy kisállatokhoz szóló beszéd (PDS) megragadja a lovak figyelmét, segít, hogy jobban megértsék a gondozó szándékát, és kövessék az utasítást, így pontosabban hajtsák végre a feladatot. (MTI)

Forrás: https://444.hu/2021/03/23/szeretik-a-lovak-ha-gugyogunk-hozzajuk

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: