Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Lehet, hogy megtalálták az égő tőzeglápok – a zombitüzek – eloltásának módját

Posted by Suggestor - 2021. március 29. hétfő

Átvéve a telex.hu-ról

2021. március 28. – 14:14

Koroknai Gergely

A zombitüzek a tőzeglápok sajátjai, nevüket onnan kapták, hogy a felszín alatt sokáig képesek szunnyadni, majd később újabb tüzet indítani – és ezen a globális klímaváltozás okozta melegedés csak ront. A problémát az jelenti, hogy a tőzeglápokat elérő tűz nem megfelelő eloltása után a felszín alatti réteg az oltás ellenére sem hűl 40 Celsius-fok alá, a melegebb napok pedig nem segítenek ezen a helyzeten. Ezen a hőfokon egy kis szikra, vagy egy erősebb napsütéses nap, hogy a felszín feletti növényzet lángra lobbanjon.

Mindezt ráadásul nem úgy kell elképzelni, hogy egy-egy napon vagy héten át marad fenn, hanem képes akár egy egész telet átvészelni a zombitűz, aminek a jó hőszigetelést jelentő hóréteg csak külön jót tesz.

Ezek együttes hatását láthattuk a tavaly Szibériában komoly gondokat okozó erdőtüzeknél, de Alaszkában és a délkelet-ázsiai tőzeglápokban is fennáll a veszély.

Ha önmagában ennyitől nem lenne kellően veszélyes a tőzeglápokban kipattanó tűz, akkor még ott van az is, hogy iszonyatosan nehéz eloltani. 2008-ban egy észak-karolinai tüzet majdnem 82 millió liter víz felhasználásával tudtak csak eloltani. Ennek az az oka, hogy a víz a felületi feszültség miatt nem tökéletesen egyenletesen oszlik el a talajban, hanem apró csatornákat keres, vagyis nem jut el mindenhova oltás közben.

Kutatók ezért olyan adalékanyagot kerestek, ami orvosolja ezt a problémát. Elsőként a tűzoltásból már ismert habra gondoltak, de ez rengeteg káros vegyianyagot tartalmaz, köztük a rákkeltő, PFAS vegyületek néven ismert, mesterségesen előállított vegyi anyagot magában foglaló perfluor-alkil anyagokat.

Úgyhogy valami biológiailag lebomló, nem káros adalékanyagot kerestek. Ez lett a Fire Freeze cég által előállított Cold Fire (hideg tűz), ami az eddigi vizsgálatok alapján jelentős segítséget jelentene a tűzoltóknak. A Cold Fire valójában egy úgynevezett felületaktív anyag – ezeket elég sok területen alkalmazzák, a hétköznapi életben például a mosószerekben találkozhatunk velük, így érik el ugyanis, hogy a víz (és így a mosószer) a lehető legegyenletesebben ivódjon be a ruhákba.

A vízhez 1%-nyi Cold Fire-t adva a kutatók úgy találták, hogy az ellenőrzött körülmények között meggyújtott tőzeget 39%-kal kevesebb idő alatt el tudták oltani, mint amikor simán vízzel próbálkoztak. Ráadásul az eddig megszokotthoz képest kétharmaddal kevesebb vizet kellett felhasználniuk az oltáshoz.

Amennyiben élesben is beigazolódik a kísérlet sikeressége, gyorsabban és környezetbarátabb módon állíthatják meg a hatalmas tüzeket, amik óriási mennyiségű káros és mérgező anyagot juttatnak a levegőbe.

(rövidítve)

Forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/03/28/zombituz-tozeg-oltas-klimavaltozas

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: