Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Karácsony nem adja vissza az államnak a hajléktalanokat kezelő kórház épületét, ha nem biztosítanak helyette másik fekvőbeteg intézményt

Posted by Suggestor - 2021. március 30. kedd

Átvéve a telex.hu-ról

2021. március 29. – 19:16

Cseke Balázs

Nem hagyja el a Fővárosi Önkormányzat május 1-jéig a Szabolcs utcai hajléktalan kórházat. Az intézmény hétfő délutáni állománygyűlése után Karácsony Gergely jelentette ezt be, hozzátéve, hogy továbbra is várják a kormány segítségét.

Az állami vagyonkezelő tavaly nyáron bontotta fel az épület bérleti szerződését, és a jövő hónapban kellene kiköltöznie a fővárosi fenntartású szociális intézménynek. Helyére a gyógyszerészeti intézet jön, amely székhelye eddig egy drága belvárosi irodaházban volt. Azt az épületet négy éve a piaci ár alatt szerezte meg Habony Árpád köre az államtól.

Egy hónap alatt közel száz kórházi ellátásra szoruló hajléktalan embernek kellene helyet találnia a Fővárosnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) ugyanis felbontotta a BMSZKI (Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei) Szabolcs utcai hajléktalan kórházának bérleti szerződését, és május 1-jéig ki kellene költöznie az intézménynek.

Karácsony Gergely szerint ennyi idő alatt lehetetlenség új helyet találni, mert a fekvőbeteg ellátáshoz speciális műszaki feltételekre van szükség. A Főváros továbbra is tárgyalna kormánnyal, hogy rendezzék a kialakult helyzetet, és arra is nyitottak, hogy a hajléktalan kórház egy másik egészségügyi épületbe költözzön. A kórházak államosítása után ugyanakkor az önkormányzatnak nincs erre alkalmas épülete, ezért kormány aktív közreműködésére nélkül a fővárosi vezetés szerint ez nem fog menni.

A főpolgármester helyettesével, Kiss Ambrussal és Misetics Bálinttal, a főváros lakás- és szociálpolitikai főtanácsadójával érkezett hétfő délután a Szabolcs utcai kórházba, ahol bő egy órát tartott az állománygyűlés. Ezt követően az épület előtt tartottak rövid sajtótájékoztatót.

Amíg nincs B-forgatókönyv, addig marad a kórház ebben az épületben, és minden jogállami eszközzel élni fogunk, hogy az ellátás biztonságát garantálni tudjuk”

– fogalmazott Karácsony. Az igazi vita szerinte azon van, hogy megszüntessék-e a Szabolcs utcai intézményt, vagy máshol folytathatják-e a munkát.

Gulyás Gergellyel, Pintér Sándorral és Mager Andreával is tárgyalt az elmúlt fél évben, de állítása szerint egyetlen alternatív helyszínre se kaptak javaslatot. Mégis azt reméli, hogy május 1-ig meg tudnak állapodni a kormánnyal. Ha azonban ez nem jön létre, azt ígéri, a kórház ugyanúgy fog működni, mint eddig, és minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak, ha megtámadják őket.

A 155 férőhelyes kórházban olyan hajléktalan embereket kezelnek, akik egészségügyi állapotuk miatt nem tudják magukat ellátni – mondta Soós Péter, a BMSZKI Szabolcs utcai átmeneti szállójának szakmai vezetője a hétfői sajtótájékoztatón. Alapvetően ápolási és krónikus belgyógyászati kezelés folyik az intézményben, de vannak idős hajléktalan betegek is, akik tartós, bentlakásos intézményre várnak. A kórház mellett átmeneti szálló működik, a hospice-részlegen pedig évente húsz-harminc hajléktalan ügyfelet is ápolnak, akik életük utolsó időszakát töltik az intézményben.

Közel száz beteget kellene elhelyezni más egészségügyi intézményekben, ha a jövő hónap végén be kell zárnia a kórháznak. Soós ez óriási terhet jelentene az egészségügyi ellátórendszernek, a koronavírus-járvány miatt már most is tömve a kórházak.

Ha innen költözni kell, csak azt látom reális lehetőségnek, hogy egy működő kórház részlegeként vagy egy korábbi kórház épületben folytassuk a munkát” – tette hozzá Karácsony. Csak fekvőbeteg ellátásra felszerelt intézmény jöhet szóba, ezért se lesz olyan könnyű a költözés, ha el kell hagyni az épületet.

Habony köre járhat jól

A 24.hu arról írt korábban, hogy a Szabolcs utcai ingatlant 2012 óta bérli a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől a főváros, és nyolc éve több száz millió forintos állami támogatásból épült meg a kórház. A szerződést határozatlan időre szól, de szerepelt benne egy olyan kitétel, hogy nyolc évig nem lehet felbontani.

Amint azonban lejárt ez a nyolc év, az MNV rögtön felbontotta a szerződést.

2020 júniusában értesítették erről a Fővárost, majd a hat hónapos felmondási idő (2020. augusztus 30-tól 2021. február 27-ig) lejárta előtt „a főváros tétlensége miatt kialakult helyzet ideiglenes rendezése érdekében” egy új, rövidtávú, határozott idejű bérleti szerződést ajánlott fel az MNV április végéig – állt a Telexnek küldött pénteki közleményükben.

„Ezt a szerződési ajánlatot az MNV Zrt. aláírta és megküldte, a fővárostól viszont a mai napig válasz nem érkezett. Budapest Főváros Önkormányzatának tehát az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanban folytatott egészségügyi szolgáltatás ellátását más módon szervezze meg” – írták.

A Magyar Nemzetben vasárnap jelent meg egy cikk arról, hogy a kórház épületébe az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) költözik majd. A kormánylap szerint a döntés mögött az áll, hogy az intézet a legmodernebb, XXI. századi körülmények között végezhesse feladatait, és megújulhatnak az intézmény biztonsági laborjai is.

Az OGYÉI székhelye eddig a Belvárosban, a Zrínyi utca 3. alatti irodaépületben volt, az állami tulajdonú ingatlant 2017-ben bocsátotta árverésre a vagyonkezelő. Az ötcsillagos Four Seasons szálloda mögött álló 8200 négyzetméteres, rendkívül értékes épületet sokak szerint jóval a piaci ár alatt, 3,87 milliárdért vitte el a szerencsés nyertes. A Heti Válasz akkori cikke szerint egy ingatlanos vállalkozáson (EastCastle Investments) keresztül a Habony Árpád barátjaként emlegetett izraeli-grúz üzletember, Michael Gagel testvére és üzlettársa, Dina Moshavi (leánykori nevén Dina Gagel) volt a befutó.

A Válaszonline tavaly már arról írt, hogy a máltai EastCastle Investments később Kosik Kristófhoz került, akit Habony jogászaként emlegetnek. 2020 nyarán aztán két hazai cég, a Zrínyi Capital Kft. és ECEquity Zrt. vette meg a Zrínyi utcai épületet tulajdonló vállalkozást. Előbbi a Válaszonline szerint egy Szalay-Bobrovniczky Kristóf-érdekeltség által kezelt magántőkealapé, utóbbi pedig Halkó Gabrielláé, aki szintén Habony köréhez köthető.

(rövidítve)

Forrás: https://telex.hu/belfold/2021/03/29/szabolcs-utcai-hajlektalan-korhaz-zrinyi-utca-ogyei-karacsony-gergely

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.