Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Akár négy méterre is elfújhatják a vírust, akik dohányoznak

Posted by Suggestor - 2021. április 6. kedd

Átvéve a greenfo.hu-ról

2021. április 4.

Sarkadi Péter

Az utcán dohányzó emberek is veszélyeztetik a környezetükben élőket, mivel az általuk kifújt cigarettafüst akár 3-4 méter távolságra elszáll, és ha a dohányzó fertőzött, akkor a vírust is ilyen intenzitással közvetíti – mondta Fényes Márta tüdőgyógyász az Indexnek.

Az orvos megfigyelését bárki alátámaszthatja, aki a nagyvárosokban jár-kel, és nap mint nap találkozik az irodaházak előtt, a villamos- és buszmegállók környékén, illetve a vegyesboltok előtt gondtalanul cigarettázókkal – írta az index.

Az embereknek a több mint egy éve tartó vírushelyzetben mostanra elfogyott a türelmük, lazítottak a fegyelmen, de a lehető legrosszabb időzítéssel, a járvány legsúlyosabb időszakában. Pedig a főorvos szerint most kellene igazán bezárkóznunk – fogalmazott Várdi Katalin tüdőgyógyász, az InspiroMed légzésközpont főorvosa.

Mindennapos munkájában azt tapasztalja, hogy a megkezdett oltások megzavarták az embereket, hiszen a már beoltottak új keletű magabiztossággal járnak-kelnek a világban, miközben ugyanúgy terjeszthetik a fertőzést, amihez képest még a vakcina nélküli időszak is jobb volt, amikor mindenki félt és bezárkózott. Az orvos szerint természetesen bárki megszomjazhat, megéhezhet akár közterületen is, de azt javasolja, hogy aki így jár, és feltétlenül az utcán kell innia, ennie, az húzódjon félre, biztonságos távolságban a többi járókelőtől.

Véleménye szerint nem kellene dohányozni az utcán, már csak azért sem, mert a hagyományos légzéshez képest cigarettázáskor a kifújt füst – és esetleg abban a vírus – mélyebbről jön a tüdőből, és nagyobb területen szóródik – vagyis ha egy dohányos Covid-fertőzött, akkor fokozottan fertőzőképes.

Úgy tűnik, a cigaretta ára elérte azt a szintet, ami már lépésre készteti a magyarokat. 2020 november-decemberéhez képest most március-áprilisban egy doboz cigaretta ára 200-250 forinttal is emelkedhetett, amely sokkal nagyobb érvágás a dohányosoknak, mintha fél évente szembesülnek egy 40-60 forintos drágulással.

A cigiár elérte a magyarok tűréshatárát

Forrás: https://greenfo.hu/hir/akar-4-meterre-elfujhatjak-a-virust-a-dohanyosok

Egy hozzászólás a “Akár négy méterre is elfújhatják a vírust, akik dohányoznak”

  1. Gábor said

    Budapesten, közterületen tilos dohányozni mert tilos maszk nélkül lenni. Ennyi. Nem az a kérdés, hogy milyen erősen vagy meddig fújják el a füstöt. A maszkot levenni tilos. A maszknak takarnia kell az orrot és a szájat. Nem lehet rajta lyuk dohányzási célra sem.

    Döntsük már el, hogy betartjuk-e az érvényes jogszabályokat és túléljük a járványt vagy nekiállunk indokolatlan kivételeket keresni. Az éttermekben évek óta nem szabad dohányozni, akkor sem, amikor éppen nincs járvány. Azt sikerült nagyobb trauma nélkül feldolgoznia a dohányosoknak. Akkor most, amikor ilyen súlyos járványhelyzet van, legyenek szívesek ennyit elviselni. Ha annyira muszáj dohányozniuk, akkor otthon megtehetik. Egyébként nikotintapaszt használni vagy nikotinos rágógumit rágni maszkban is lehet és szabad. És az még a tüdejüket sem bántja és nem is büdös.

    Ne csináljunk már ennyire komoly kérdést emberek szenvedélybetegségéből! A következő talán az lesz, hogy az alkoholisták ihassanak vezetés közben? Nekik arra van szükségük.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.