Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Szeptemberig nem kellene kinyitni az iskolákat, a gyerekekre is veszélyes a brit variáns

Posted by Suggestor - 2021. április 8. csütörtök

Portfolio

2021. április 07. 18:20

Veszélyesnek tartja az iskolák április 19-ei nyitását Boldogkői Zsolt, molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. Az RTL Klub Híradójának adott interjújában Boldogkői azt kérte a döntéshozóktól, hogy gondolják át az iskolák nyitásának tervét.

Boldogkői a súlyos járványhelyzet miatt azt mondta, hogy legalább további 3-4 hét türelmet kell még kérni a lakosságtól, addig nem kellene kinyitni az iskolákat.

Legalább ennyi ideig, de valószínűleg a szeptemberi iskolakezdésig az lenne a jó megoldás, ha nem nyitnának újra az iskolák – fogalmazott Boldogkői.

Boldogkői korábban azt mondta, hogy ne nyissuk meg az iskolákat áprilisban, mert:

a gyerekeket még nem lehet oltani,

a tanárok oltása nem fog elegendő immunitást produkálni addigra,

a brit variáns veszélyes a kicsikre,

ráadásul ők haza fogják vinni a vírust a családba.

A Portfolio megírta, hogy a brit variáns nemcsak a felnőttekre illetve a fiatal felnőttekre, hanem a gyerekekre is veszélyes.

„A koronavírus brit változata a gyermekekre is veszélyesebb, mint a korábbiak” – mondta Michael Osterholm, a Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási Központjának igazgatója a napokban.

Kifejtette, hogy a vírus korábbi változatainál nem tapasztalták azt, hogy a legfiatalabbak is megfertőződnének, ahogyan azt sem, hogy súlyosan megbetegítené őket a vírus. Ezen kívül nem fertőzték tovább a társaikat sem. A brit mutáció azonban képes erre, amely nagyon könnyen megfertőzi a gyerekeket. Osterholm szerint a brit mutáció 50-100 százalékkal fertőzőbb, mint a korábbi változatok, és sokkal nagyobb arányban okoz súlyos megbetegedést.

Éppen ez az a tulajdonsága a brit mutációnak, ami miatt az iskolák sem igazán tudtak ellene védekezni, hiszen ameddig azonosítják a fertőzötteket, addigra már az iskolákban jó eséllyel elterjed a fertőzés.

Ahogy február-márciusban – vagyis az iskolák zárása előtt –, úgy most is a brit variáns terjed Magyarországon. Az iskolák egyrészt tehát egy olyan gócponttá válhatnak, ahol a vírus brit variánsa gyorsan terjedhet, másrészt veszélyesebb a gyerekekre.

Kétszer-háromszor annyi gyerek van kórházban, mint a járvány korábbi szakaszaiban” – mondta az Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója az ATV-nek. Az orvos azt is közölte, hogy a szövődmények miatt gyerekek is gépi lélegeztetésre szorulnak, de eddig mindenkit sikerült megmenteni.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a napokban azt mondta, hogy a koronavírus jelenleg a “fiatalok között is arat”. Müller ma azt mondta, hogy sokan várnak a védőoltásra, akik még esendőek a betegséggel szemben.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210407/boldogkoi-szeptemberig-nem-kellene-kinyitni-az-iskolakat-magyarorszagon-477496

Egy hozzászólás a “Szeptemberig nem kellene kinyitni az iskolákat, a gyerekekre is veszélyes a brit variáns”

  1. Névtelen said

    Azért kell kinyitni az iskolákat, mert a Kormány azt mondja. Ha jövő héten azt mondják, hogy ugorjunk kútba, akkor bele fogunk ugrani? Remélem nem.
    Ha egy jogszabály ennyire túlzott hátrányt, itt éppen kockázatot okoz, akkor szólni kell az Alkotmánybíróságnak vagy a köztársasági elnöknek és megtagadni a végrehajtását. Ha egy nyomdahiba miatt lenne veszélyes egy jogszabályt alkalmazni, akkor sem lépnénk fel ellene???

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.