Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szennyező elitnek sürgősen életmódot kellene váltania a klímakatasztrófa elkerülése érdekében

Posted by Suggestor - 2021. április 15. csütörtök

Átvéve a telex.hu-ról

2021. április 13. – 11:27

Csatári Flóra Dóra

A dúsgazdag emberek radikális életmódváltására lenne szükség a klímaváltozás megfékezéséhez. Ugyanis a legvagyonosabb 1 százalék kétszer annyi szén-dioxidot termel, mint a legszegényebb 50 százalék együttvéve brit szakemberek friss jelentése szerint – írja az MTI.

A jelentést a Cambridge-i Fenntarthatósági Bizottság készítette, amely azt vizsgálta, hogy miként lehet a leghatékonyabban fokozni a szén-dioxid-kibocsátás visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket.

Az eredményeik szerint a legtehetősebb 5 százalék – az úgynevezett „szennyező elit” – 37 százalékban járult hozzá a kibocsátásnövekedéshez 1990 és 2015 között.

A jelentés vezető szerzője, a Sussexi Egyetemen dolgozó Peter Newell szerint egyértelműen látszik, hogy nem elegendő, ha csak technológiai fejlesztésekkel igyekszünk csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, ennél már drasztikusabb erőfeszítésekre van szükség. A professzor szerint muszáj visszaszorítani a túlfogyasztást, és ezt a „szennyező elit” körében kell kezdeni:

Ezek az emberek repülnek a legtöbbet, vezetik a legnagyobb autókat és élnek a legnagyobb otthonokban, amelyeknek a fűtése nem okoz problémát számukra, ezért nem is aggódnak amiatt, hogy megfelelően szigetelt-e az otthonuk, vagy sem. Ők azok az emberek, akik igazán megengedhetnék maguknak a jó hőszigetelést és a napelemek használatát, ha akarnák”

– mondta a szakember. Newell szerint a klímaváltozás problémája akkor kezelhető, ha mindenki azt érzi, hogy részese egy kollektív erőfeszítésnek, a gazdagok részéről ez azt jelentené, hogy a kevesebb fogyasztással mutatnak példát a szegényebb embereknek.

„A sokat repülő gazdag emberek azt gondolhatják, hogy ellensúlyozni tudják a kibocsátásukat faültetésekkel és a szén-dioxid megkötését szolgáló egyéb projektekkel. Ezek a kezdeményezések azonban erősen vitatottak és nem hatékonyak” – mondta a professzor, aki arról is beszélt, hogy a gazdagoknak egyszerűen kevesebbet kell repülniük és autózniuk, még akkor is, ha elektromos SUV-t vezetnek, mert az is terheli az elektromos rendszert.

Forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/04/13/szennyezo-elit-dusgazdag-emberek-radikalis-eletmodvaltasara-lenne-szukseg-a-klimavaltozas-megfekezesehez

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.