Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tünetmentes covidosokat – és a gyorstesztek megbízhatóságát – vizsgálta egy kutatás

Posted by Suggestor - 2021. április 18. vasárnap

Infostart

2021. április 12.

A tünetmentesek tesztelése anyagi és kapacitásbeli okok miatt nem terjedt el a pandémia alatt, így ma még kevéssé világos, milyen szerepet játszanak a tünetmentes fertőzöttek a koronavírus terjedésében, és hogy milyen védettséget ad egy így átvészelt megbetegedés – egy kutatás ennek igyekezett utánajárni.

A tünetmentes fertőzöttekkel és az általuk termelt antitestmennyiséggel kapcsolatos kérdések egy részének megválaszolására kezdték el a Cardiff Metropolitan University tüneteket nem produkáló dolgozóit 2020 júliusában tesztelni a vérmintából tíz percen belül eredményt adó gyorstesztekkel – írja a MedicalXpress.

A mintavétel idején minden résztvevő jól érezte magát, nem volt korábban pozitív koronavírustesztje, habár akadtak köztük olyanok, akik az előző három hónapban tapasztaltak enyhe koronavírusos tüneteket.

Összesen 739 embert szűrtek, akik közül 3,65 százalék vérében voltak jelen antitestek. Ez alacsonyabb volt, mint az akkor Nagy-Britanniában jellemző 4-6 százalék, ami talán annak volt köszönhető, hogy az egyetemi dolgozók java otthonról végezte munkáját a járvány kezdetétől.

A két nem tagjai közt nem találtak különbséget abban, hogy hány embernél termelődtek antitestek, bár az antitestek előfordulásának gyakorisága a 40 fölötti férfiaknál volt a legmagasabb.

A vizsgált minták közül a férfiaknál háromszor magasabb volt az antitestszint.

Mindezt annak ellenére tapasztalták, hogy az esetlegesen tapasztalt tünetek nem voltak erősebbek a férfiaknál, mint nőknél.

Három hónap elteltével újabb tesztet végeztek, amelynek eredménye még meglepőbb volt: a korábban antitesttel rendelkezők 21, 7 százaléka már nem pozitív eredményt adott, azaz ők ekkor már nem voltak védettek, valószínűsíthetően fél évvel a megfertőződést követően.

A védettséget elvesztők 80 százaléka nő volt.

Az idősebb, menopauzához közelebb állók esetében jellemzőbb volt a védettség elvesztése, mint a fiatalabbaknál.

A gyorstesztek megbízhatóságát gyakran vitatják, épp ezért a kutatók szúrópróbaszerűen két másik, antitestek kimutatására alkalmas módszerrel is ellenőrizték a résztvevők egy részénél az antitestszintet. Eredményeikből azt szűrték le, hogy a gyorstesztek 96 százalékos pontossággal mutatták ki az antitestek jelenlétét, illetve 95 százalékos pontossággal azok hiányát.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2021/04/12/tunetmentes-fertozes-utan-a-ferfiaknal-tobb-antitest-termelodik-sot

Egy hozzászólás a “A tünetmentes covidosokat – és a gyorstesztek megbízhatóságát – vizsgálta egy kutatás”

  1. Gábor said

    Jól kiegészíti ezt a hírt egy olvashatóan tudományos cikk, ami segít megsejteni valamit abból, hogy miért nem feltétlen elég megbízhatók azok a tesztek, amiknek akár 99%-os a pontossága:
    https://qubit.hu/2021/04/21/a-hamis-antigentesztek-rejtelyenek-kulcsa-a-bayes-tetel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.