Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Bennünket is elérhet az indiai kettős mutáns?

Posted by Suggestor - 2021. április 23. péntek

Átvéve a 444.hu-ról

Boros Juli

2021.04. 21. 13:54

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szigorította a beutazást, az amerikaiaknak pedig azt tanácsolják, még beoltva se menjenek Indiába. Hongkong megtiltotta az Indiából érkező repülőgépek leszállását, Új-Zéland pedig április 28-ig még a saját állampolgárait se látja viszont szívesen, ha a dél-ázsiai országból érkeznek.

Drámaian romlik a helyzet a második hullámmal és az új vírusvariánssal küzdő Indiában. Hat egymást követő napon jelentettek napi több mint 200 ezer új megbetegedést, és nem is tűnik úgy, hogy a közeljövőben javulhat a helyzet.

A járvány új erőre kapása legalább részben minden bizonnyal az új, indiai variáns megjelenésének köszönhető.

B.1.617, a dupla dinamit

Az indiai vírusvariáns kettős mutáns, ami azt jelenti, hogy a koronavírus tüskefehérjéjének két pontján hoz létre változást.

Mindkét mutáció (a korábban már azonosított L452R és az E484Q) már önmagában is roppant veszélyes, így az, hogy egy variánsban bukkant fel mindkettő, finoman szólva is aggasztó.

Félő, hogy ez a variáns ügyesebben cselezi ki az emberi szervezet természetes védekezését, és súlyosabb lefolyású betegséget okoz, de azt, hogy a különböző oltások milyen védelmet nyújtanak ellene, még nem tudni. Egyelőre úgy sejtik, csupán a vakcinák hatékonyságát csökkenti. A legnagyobb baj az, hogy a mutáció a tüskefehérjét érinti, hiszen a legtöbb vakcina éppen az az elleni védekezésre tanítja meg a szervezetet.

Az eddigi tapasztalatok szerint a variáns nem feltétlenül halálosabb az eddigieknél, viszont a rengeteg megbetegedés nagyon leterheli az egészségügyi rendszert, így rosszabb a betegek ellátásának minősége is. India harmadik legnagyobb, és második legnagyobb népességű államában,

Mahárástrában a helyi kutatók szerint a megbetegedések már több mint 60 százalékát az új variáns okozza, ez a szám márciusban még csupán 15-20 százalék volt.

Az Indian Express összefoglalója szerint a B.1.617 jelenlétét először Mahárástrában mutatták ki januárban, márciusig pedig folyamatosan nőtt a vírus jelenléte a mintákban. Arra, hogy tényleg fertőzőbb-e, egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték, de a kórházakban gyűjtött tapasztalatok alapján arra következtetnek, hogy az.

Mivel a variáns viszonylag új, az adatszolgáltatás pedig nem a legmegbízhatóbb, helyi egészségügyi dolgozók sem tudják biztosra mondani, hogy a rengeteg új esetszámot az új variáns okozza, vagy az, hogy az emberek már nem annyira elővigyázatosak, vagy esetleg még az előző hullám hatása, de az tény, hogy a kórházak az összeomlás szélén állnak, a fertőzések száma pedig folyamatosan növekszik.

Az mindenesetre reménykeltő, hogy kedden az izraeli egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy a Pfizer vakcinája (az országban csak ezzel oltottak) legalább részben védelmet nyújt az új variáns ellen is.

Bár Magyarországon még nem jelent meg az új törzs, megúszni valószínűleg nem fogjuk. Anglia után Belgiumban, Németországban és Dániában is megjelent az új variáns, kérdés, hogy az eddigi oltások mennyire lesznek képesek megakadályozni a terjedését.

India összeomlik

Közben egyre inkább úgy tűnik, India képtelen kezelni a kialakult helyzetet. A helyi híradások pokoli állapotokról számolnak be, agyonzsúfolt kórházakról, a mentőre hiába váró betegekről, oxigénhiányról és a kórház elé, az utcára kitolt holttestekről.

Egyre több a fertőzött, a betegek ellátása pedig egyre reménytelenebbnek tűnik. A kórházak elküldik az új pácienseket, mert egyszerűen nincs már több ágy, de nem ritka az sem, hogy egy betegnek egy idegennel kell megosztania az ágyát. Indiában több mint 15 millió esetet regisztráltak eddig, a hivatalos számok alapján több mint 180 ezer ember halt meg.

Mi történt ilyen hirtelen?

A helyzet valóban kissé váratlanul gyorsan eszkalálódott. Dr. Ramanan Laxminarayan közgazdász/epidemiológus szerint a krízis kialakulása főként a kormány felkészületlenségének és arroganciájának köszönhető.

Februárban már úgy tűnt, jelentősen csökken a fertőzöttek száma, a kormány már szinte győzelmet hirdetett. Újra lehetett meccsekre járni, ahol több tízezer szurkoló nézte a játékot, a mozikat is kinyitották. A vallási célú gyülekezéseket, ünnepségeket is engedélyezték, ezeken is irtózatos tömegek vettek részt, arról nem is beszélve, hogy hindu zarándokok milliói mártóztak meg a Gangeszben. Nem túl meglepő módon ezeken a helyeken ismét növekedni kezdtek az esetszámok.

Egy hónap leforgása alatt öt államban is választásokat tartottak, köztük Nyugat-Bengálban márciusban és áprilisban. Ezek természetesen azzal jártak, hogy nagy tömegeket vonzó gyűléseket tartottak, melyeken az emberek többsége nem viselt maszkot. Az államban április közepére megtízszereződött a fertőzöttek száma.

Laxminarayan arról ír, tavaly kutatóként ő is részt vett egy nagyobb kontaktkutatásban, melynek során 600 ezer embert vizsgáltak két nyugati államban. Azt találták, hogy a korai lezárásokkal – amikor még ezer alatt maradtak az esetszámok – féken lehetett tartani a vírus terjedését.

Bár a fertőzöttek közül jóval kevesebben haltak meg, mint a világ legtöbb részén, ennek az volt az egyszerű oka, hogy Indiában a lakosság 65 százaléka 35 év alatti. A 40 év felettiek viszont sokkal nagyobb eséllyel haltak bele a koronavírusba, mint a fejlettebb országokban, főleg azért, mert ebben az életkorban ott nagyon gyakori a magasvérnyomás-betegség, a cukorbetegség vagy a légzőszervi betegségek.

A szakértő szerint problémát jelent a vakcinahiány is. Keddig India lakosságának csupán 1,3 százaléka volt beoltva a vakcina mindkét dózisával. Ha az oltási program ilyen ütemben halad, csak 2022 végére lesz beoltva az ország 70 százaléka, amit úgy tekintenek, már biztosíthatja a nyájimmunitást.

Mindehhez most itt van az új variáns, és egyelőre nem lehet kizárni, hogy a kettős mutáns miatt a vakcinákkal sem állítható meg az újrafertőződés. Az új variáns a fiatalabbakat támadja, köztük a gyerekeket, és felgyorsította a vírus terjedését.

Forrás: https://444.hu/2021/04/21/pokoli-a-virushelyzet-indiaban-de-azt-meg-nem-tudni-mennyire-kell-felnunk-az-uj-varianstol

Egy hozzászólás a “Bennünket is elérhet az indiai kettős mutáns?”

  1. Gábor said

    Szép hosszú cikk. A kérdésre a válasz pedig úgyis csak ennyi: igen.
    Napjaink járványai a globalizálódó-zsugorodó világnak köszönhetően erről szólnak. Ma közelebb van India, Brazília vagy Dél-Afrika, mint kétszáz éve a szomszéd ország.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.