Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Egyesült Államok visszatért a globális klímavédelemhez: 2030-ig felére csökkentik a széndioxid-kibocsátást

Posted by Suggestor - 2021. április 24. szombat

Infostart / Fóris György

2021. április 22. 18:53

A Fehér Ház bejelentette: Washington kész kötelezettséget vállalni, hogy 2030-ra felére csökkenti a károsanyag-kibocsátást 2005-höz képest.

A bejelentés kapcsán a Fehér Ház illetékese hangsúlyozta: az új kötelezettség mindennél jobban demonstrálja, hogy „az Egyesült Államok visszatért” a klímaváltozás elleni globális erőfeszítések oldalára.

A közlés egyúttal a nap folyamán kezdődő nemzetközi virtuális klímacsúcshoz is meg kívánja adni a hangot.

Az amerikai lépés néhány órával követi az Európai Unió döntéshozó intézményeinek – a tagországok Tanácsának és a közvetlenül választott Európai Parlamentnek – a szerdai megállapodását, amely megteremtette az alapot, hogy az EU 2030-ig 55 százalékos kibocsátás-csökkentésre vállaljon kötelezettséget, ezúttal az 1990-es szinthez viszonyítva.

Az európai alkudozás előzményeként az Európai Parlament eredetileg 60, a tagországok Tanácsa 40 százalék csökkentést írt volna elő, ebből nőtt ki az 55 százalékos kompromisszum, ami EP-szakértők véleménye szerint ténylegesen 52,8 százalékos nettó kibocsátás-visszafogást eredményezhet majd.

A készülő európai klímatörvény egy további leendő alkotóeleméről, az alacsonyabb kibocsátás-kötelezettséget vállaló harmadik országokból érkező magas karbontartamú termékek importjának előrelátható jövedéki terheléséről az Európai Bizottság klímapolitikai ügyekért felelős elnökhelyettese, Frans Timmermans tájékoztatta az amerikai kongresszus külügyi bizottságának albizottságát.

A brüsszeli Politico beszámolója szerint Timmermans hangsúlyozta, hogy az ambiciózus európai uniós kibocsátás-csökkentési törekvések elkerülhetetlenné teszik az uniós ipar védelmét mindazon külső kereskedelmi partnerekkel szemben, amelyek csekélyebb mértékű korlátozást írnak elő saját gazdaságuk számára, miáltal kedvezőbb helyzetbe hozzák saját cégeiket az uniós versenytársakhoz képest.

Egy ilyen helyzet nemcsak a tisztességes piaci versenyt torzítaná, de bázisául szolgál a szigorúbb korlátozásnak kitett európai uniós cégek olcsóbb működési környezetbe történő elvándorlásának is – EU-zsargonnal, a „karbonszivárgásnak” – mutatott rá Timmermans.

(rövidítve, szerkesztve)

Forrás: https://infostart.hu/kulfold/2021/04/22/amerikai-fordulat-2030-ig-felere-csokkentik-a-karosanyag-kibocsatast

Egy hozzászólás a “Az Egyesült Államok visszatért a globális klímavédelemhez: 2030-ig felére csökkentik a széndioxid-kibocsátást”

  1. Gábor said

    Ez mindenképpen bíztató jel! Reméljük, a megvalósításában sem lesznek elháríthatatlan akadályok, mondjuk nagyon nagy vállalatok vagy érdekcsoportok. Mindenesetre kezdetnek jó és már nagyon sürgető volt az USA részéről ez a nyitás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.