Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogy került ennyi rovarirtószer a tenger fenekére?

Posted by Suggestor - 2021. április 28. szerda

Inforádió

2021.4.24.

Régi hajózási feljegyzések szerint a dél-kaliforniai ipari vállalatok szemétlerakóként használták ezt az óceánterületet egészen 1972-ig, a vonatkozó törvény életbe lépéséig. Az óceáni szemétlerakó pontos helye és kiterjedése azonban egészen mostanáig ismeretlen volt.

A kutatók hangradart használó víz alatti drónok segítségével készítettek nagy felbontású képeket a felszín alatt 900 méterrel fekvő hordókról.

Eric Terrill, az intézet munkatársa szerint a területről vett üledékminták elemzése tudja majd megerősíteni, hogy valóban DDT van-e a hordókban.

A becslések szerint 350-700 tonna rovarmérget “dobhattak ki” az óceánba a Los Angelestől 20 kilométerre, a Santa Catalina-szigettől 12 kilométerre lévő területen.

A szakemberek szerint ha a hordók nem szivárognak, akkor el lehet szállítani őket egy olyan helyre, ahol biztonságosabban tárolhatók. Amennyiben szivárognak, a kutatóknak mintát kell venniük a vízből, az üledékből és a tengeri élőlényekből, hogy felmérjék a kár mértékét.

A szakemberek azon az óceánterületen kezdték meg a víz alatti szemétlerakó keresését, ahol a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i campusának professzora, David Valentine magas DDT-koncentrációt mért az üledékben, és 60 hordót észlelt nagyjából egy évtizeddel ezelőtt.

Forrás: https://infostart.hu/kulfold/2021/04/27/hogy-kerult-ennyi-rovarmereg-az-ocean-fenekere

2 hozzászólás a “Hogy került ennyi rovarirtószer a tenger fenekére?”

 1. Gábor said

  “A szakemberek szerint ha a hordók nem szivárognak, akkor el lehet szállítani őket egy olyan helyre, ahol biztonságosabban tárolhatók.”

  De figyelembe véve, hogy eleve úgy találtak rá erre a titkos lerakatra, hogy kimutatták a szivárgó DDT-t, ez azért valószínűtlennek hangzik:

  “A szakemberek azon az óceánterületen kezdték meg a víz alatti szemétlerakó keresését, ahol a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i campusának professzora, David Valentine magas DDT-koncentrációt mért az üledékben, és 60 hordót észlelt nagyjából egy évtizeddel ezelőtt.”

 2. Gábor said

  Ha más sem tudná kapásból, hogy mi is az a DDT, akkor egy kis segítség a Wikipediából:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/DDT

  “A DDT a diklór-difenil-triklóretán rövidítése, nagy hatású rovarméreg. Mivel az élő szervezetben felhalmozódhat, károsítja a környezetet. Magyarországon felhasználását az 1960-as évek végén betiltották.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.