Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nincs realitása annak, hogy ne legyen negyedik hullám – jelentette ki a járványszakértő

Posted by Suggestor - 2021. április 30. péntek

Átvéve a portfolio.hu-ról

2021.4.29.

Csiki Gergely

Oroszi Beatrix epidemiológus és Jakab Ferenc virológus is egyetértett abban a Miérted című portál élő csütörtök esti beszélgetésében, hogy várható egy negyedik járványhullám a koronavírusban.

Oroszi Beatrix szerint ezt az új variánsok indíthatják el és arra figyelmeztetett, hogy ha csak oltunk, akkor az nem elegendő a negyedik hullám kivédésére. A szakemberek beszéltek az indiai járványterjedés tanulságairól, az új variánsok szerepéről, a magyarországi újranyitás következményeiről és arról is, hogy mikor lehet vége a pandémiának.

Negyedik hullám: miért ne jönne?

Ez a vírus képes adaptálódni a mindenkori védelmi intézkedéseinkhez. Vannak variánsok ugyanis, amelyek képesek kikerülni a vakcinákat – mondta Oroszi Beatrix, aki szerint nem szabad kifelejteni a számításokból, hogy jöhetnek még új variánsok.

Ha csak oltunk, akkor az nem elegendő a negyedik hullám kivédésére

– figyelmeztetett az epidemiológus.

Az a legnagyobb félelme, hogy a negyedik hullámot elindítja egy új mutáció. Ez észrevétlenül el tud terjedni, észrevétlenül alakít ki fertőzési láncokat, mire észrevesszük már elterjed. Ez a kockázata annak, hogy még mindig magas a víruscirkuláció. Ezzel lehetőséget adunk a vírus terjedésének, és így a mutálódásának és szaporodásának – folytatta.

Jakab Ferenc virológus szerint

NINCS REALITÁSA ANNAK, HOGY NE LEGYEN NEGYEDIK HULLÁM.

Várakozása szerint biztosan vissza fog térni ősszel a járvány. Abban bízik, hogy nem lesz már akkora, mint a harmadik hullám. Olyan tömegű a fertőzés a világban, hogy csodálkoznék ha eltűnne a vírus – tette hozzá.

Oroszi Beatrix arra a kérdésre, hogy lesz-e újabb hullám, visszakérdezett: miért tűnne el a koronavírus.

Én tartok a negyedik hullámtól, mert az országok nem tanulták meg: meg kell várni a nagyon alacsony esetszámokat, az alacsony vírus szaporodást,amikor kicsi a valószínűsége egy új mutáció kialakulásának – fogalmazott.

Az epidemiológus szerint ha jó a járványügyünk, akkor meg tudjuk fogni a vírus terjedését, mert időben azonosítani tudjuk a vírust. Ha viszont nem csináljuk, akkor ebben a helyzetben jönni fog 1-2 új variáns – tette hozzá.

Mutálódik és dühöng a vírus

A világ nagy részén dühöng a vírus – figyelmeztetett az epidemiológus. Ez egy szupervírus, alapvetően én tisztelem a vírust és tartok is tőle.

Már meglepett bennünket párszor, és nem szeretném, ha negyedszer is meglepne

– vélekedett. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványügyben tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projekt csapatának tagja emlékeztetett arra, hogy nem lett volna harmadik hullám, ha nem jön a brit variáns.

Kiemelte, hogy nem szabad még hátradőlni, mert nincs vége a járványnak.

Jakab Ferenc arról beszélt, hogy a koronavírusnak számtalan mutációja létezik, azok jelentős része azonban elhal. De azok a pontmutációk, amelyek a vírus számára kedvezőek, azok egy pozitív kiválasztódási mechanizmus során fennmaradnak. Az indiai mutáció például felszedte azt a két pontmutációt, amit ismertünk már, de egy törzsbe került bele és ezt meg is fogja tartani – magyarázta a szakember. Ez is bizonyíték arra, hogy a vírusoknál is működik az evolúciós nyomás.

Tanuljunk India példájából

Oroszi Beatrix azt mondta, hogy az indiai helyzetből azt kell megtanulni, hogy mennyire gyorsan meg tud változni a vírushelyzet. Ha nincs egy ország felkészülve egy nagy hullámra, akkor ez lesz. Fel kell készülni, meg kell erősíteni a járványügyet – ez fontos tanulság szerinte. Arra van ráhatásunk, hogy elterjed-e az új variáns. Arra nincs ráhatásunk, hogy létrejön-e az új variáns – húzta alá.

Ne felejtsük el, hogy ez a vírus a tömegrendezvényeken tud robbanni, mert ott alakulnak ki szuperfertőzések – emelte ki a következő tanulságot.

Mit okoz a nyitás?

Nyitni kell, nem élhetünk bezárva, azonban itt el kell érni azt, hogy megegyezzünk: járványügyi szakemberek, döntéshozók, egészségügyi dolgozók, és az emberek. Mi azt kérjük, hogy még ne adjuk fel a védekezést: az őszi-téli időszakot erős védekezéssel kell végigcsinálni, nem bezárva, de védekezve.

Ha ezen túlvagyunk, a variánskövető védőoltásokat beadjuk és sok ember válik védetté, akkor 2022-ben tudunk hátradőlni

– vélekedett Oroszi Beatrix.

Mi lehet a terasznyitásból? – hangzott a kérdés. A legvalószínűbb forgatókönyv a harmadik hullám lecsengése, de ez nem zárja ki, hogy lokális járványok ne alakuljanak ki – mondta. Ebben pedig sokan betegednek meg és ebből sok kórházi kezelés lesz és több haláleset – figyelmeztetett.

A lecsengés gyorsaságát befolyásolja, ha ezekkel a szuperterjesztő eseményekkel nem vigyázunk.

Járványügyi intézkedések ÉS oltások. Nem vagy. Az ésen van a hangsúly – mutatott rá Jakab Ferenc, hogy egyszerre van szükség ezekre a lépésekre.

Az emberek felé fordulok, mert az egyének felelősségére és társadalmi felelősségvállalására akarok rámutatni. Lehet a teraszozást okosan csinálni és lehet fesztivál jelleggel csinálni – fogalmazott a Pécsi Tudományegyetem professzora.

Ha mindent megteszünk, 2022-ben vége lehet ennek

Oroszi Beatrix záró gondolataiban kifejtette: a pandémiának nincs még vége, az Egészségügyi Világszervezet sem mondta még ki. Várhatóan egy járványhullámnak lesz vége a nyár végén, de most nagyon fontos, hogy megegyezzünk, mit kell tenni annak érdekében, hogy ne legyen több járványhullám – mondta az epidemiológus, aki sorolta az eszközöket: védőoltás, magas átoltottság, az ismert járványügyi intézkedések, tesztelés, diagnosztika, kontaktkutatás.

Ha mindent megteszünk, akkor 2022-ben ki lehet majd mondani, hogy vége van a pandémiának.

(rövidítve)

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210429/oroszi-beatrix-es-jakab-ferenc-is-a-negyedik-hullamtol-tart-480992

2 hozzászólás a “Nincs realitása annak, hogy ne legyen negyedik hullám – jelentette ki a járványszakértő”

 1. Névtelen said

  https://444.hu/2021/04/29/az-mlsz-ugy-keszul-hogy-hetfon-mar-lehetnek-nezok-a-kupadonton

 2. Gábor said

  😦

  Kinek kell még megszólalnia vagy felszólalnia ahhoz, hogy ne akarjunk (én már most sem akarok!) foci EB-t rendezni???

  A járványt még nem győztük le és jó ideig még nem is fogjuk, nem is tudjuk.

  ÉBRESZTŐ EMBEREK!!!

  AZÉRT, MERT AZ “ÁLLAM” MEGENGEDTE, MÉG NE JÁRJUNK KÖZÖSSÉGI HELYEKRE, RENDEZVÉNYEKRE!!!

  HA MEGENGEDIK, AKKOR SE UGORJUNK KÚTBA!!!

  NE!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.