Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az Európai Űrügynökség adatai szerint 9300 tonnányi űrszemét kering a Föld körül

Posted by Suggestor - 2021. május 4. kedd

Infostart

2021. május 1. 13:42

A SpaceX legutóbbi, a Nemzetközi Űrállomásra vezető misszióján megmutatkozott az, hogy valós veszélyt tartogatnak ezek az űrben maradó tárgyak: ahogyan a The New York Times írja, a már éppen aludni készülő asztronautákat a kaliforniai irányítóközpontból figyelmeztették arra, hogy űrszemét elhaladása várható mellettük, s bár valószínűleg elkerüli őket az, mégis készenlétbe kellett helyezniük magukat, szkafandereiket felvéve. Végül semmi baj nem történt, de ez az egyedi eset is rávilágít a probléma fontosságára.

Az űrben keringő, részben már nem működő ember alkotta tárgyak, azaz az űrszemét a mindennapi életben is problémákat okozhat: a GPS-ek működése sem lesz zavartalan, ha egy kontroll nélkül száguldó tárgy műholdnak ütközik.

Az Európai Űrügynökség adatai szerint 9300 tonnányi űrszemét kering a Föld körül, meglehetősen eltérő méretű darabokra töredezve.

A tíz centiméternél nagyobb darabok száma mindössze 34 ezer, de 900 ezer 1-10 centiméter közti darab mellett az 1 centiméternél kisebb szemétből 128 millió darab található meg az űrben. A rakéták és műholdak fellövéséből származó űrszemét funkcionális és már hasznavehetetlen tárgyakat és darabokat jelent, amelyek időről időre össze-összeütköznek egymással, aminek során a nagyobb darabokból egyre több, kisebb darab keletkezik.

Feltérképezték a szemetet

Moriba Jah professzor csapatával AstriaGraph néven hozott létre és tart karban egy olyan űrtérképet, amely az űrszemetet igyekszik katalogizálni és szemmel tartani: több mint 26 ezer objektumot figyelnek meg, melyek közt a mobiltelefon nagyságútól a Nemzetközi Űrállomás méretének megfelelőig akad mindenféle.

“3500 működő műhold is van köztük, de a többi szemét” – mondja a professzor a BBC videójában, melyből kiderül az is: az általa gondozott térkép segít a kutatóknak abban, hogy a veszélyes méretű darabok mozgását kövessék, illetve kiszámíthassák, mikor várható esetleg ütközés.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2021/05/01/kozel-ketszaz-idozitett-bomba-kering-a-fold-korul

Egy hozzászólás a “Az Európai Űrügynökség adatai szerint 9300 tonnányi űrszemét kering a Föld körül”

 1. Gábor said

  Egy érdekes plusz kérdés a témában: az űreszközök, mint minden csúcstechnika viszonylag sok nemesfémet, főleg aranyat tartalmaz:

  https://index.hu/tudomany/til/2021/01/30/fel-fogunkra-eleg-lehet-mennyi-aranyat-nyerhetunk-ki-a-szamitogepunkbol-/

  És a Föld aranykészletei végesek. Aranyat még mindig nem tudunk előállítani ólomból, ahogy az alkimisták szerették volna már évszázadokkal ezelőtt. A földi elektronikai hulladékból az arany kinyerése nem egyszerű és még korántsem megoldott a szükséges mértékben.

  Következésképpen, ha a nagyot álmodó nagymenők rengeteg aranyat és más ritkafémet szórnak szét az űrben, akkor azokból itt hiány lesz. Drágábbak lesznek az ékszerek is, de ami nagyobb gond, hogy már most is az arany hiánya akadályozza a processzorok gyártását.

  Az űrszemét újrahasznosítása pedig a mai eszközeinkkel és technikai fejlettségünkkel nem lehetséges.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.