Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A kutyák pontosabbak a koronavírus-fertőzés észlelésében, mint sok Covid-gyorsteszt

Posted by Suggestor - 2021. május 20. csütörtök

Portfolió – MTI

2021. május 20. 20:04

A kutyák pontosabban észlelik a koronavírus-fertőzést sok Covid-gyorstesztnél (LFT) – derült ki egy francia kutatásból.

A francia állat-orvostudományi egyetem és a párizsi Necker-Cochin kórház által márciusban és áprilisban végzett vizsgálatok kimutatták, hogy

a kutyák képesek 97 százalékos pontossággal kiszagolni a koronavírus jelenlétét az emberi szervezetben, ésképesek 91 százalékos pontossággal észlelni, ha nem vírusfertőzött az egyén.

Kutatók a közelmúltban 64 tanulmány felülvizsgálatával arra a következtetésre jutottak, hogy a gyorstesztek átlag 72 százalékos pontossággal állapítják meg helyesen a vírus jelenlétét az emberben, és 58 százalékkal azt, ha nem fertőzött valaki.

“Ezek csodálatos eredmények, hasonlóak a PCR-tesztek eredményeihez” – mondta Jean-Marc Tréluyer professzor az AFP francia hírügynökségnek.

A kutyák persze nem válthatják fel a PCR-teszteket, de segíthetnek azonosítani azokat az embereket, akiken teljes vírustesztet kell végezni, és segíthetik a tömeges tesztelést olyan helyeken, mint a repülőterek, pályaudvarok és koncerthelyszínek – magyarázta.

Vizsgálatukba a francia kutatók kilenc kutyát vontak be, és 335 olyan önkéntestől vettek szagmintát – a hónuk alatt két percig tartott vattakorongon -, akik PCR-tesztre jelentkeztek egy párizsi tesztközpontban.

A vattakorongokat üvegekbe zárták, majd megszagoltatták a vizsgálatban részt vevő kutyák közül legalább kettővel. A kutyák korábban egyáltalán nem érintkeztek az önkéntesekkel.

A kutyák a PCR-teszten koronavírus-fertőzöttnek bizonyult 109 ember 97 százalékánál észlelték a vírus jelenlétét, a negatív tesztet mutatók esetében pedig 91 százalékos volt a pontosságuk.

Más országokban – Ausztráliában, Németországban és Nagy-Britanniában – is folynak hasonló vizsgálatok, Finnországban és az Egyesült Arab Emírségekben pedig tavaly óta a repülőtereken próbálják ki a kutyák ezen képességeit.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210520/ennyi-a-kutyak-pontosabbak-a-koronavirus-fertozes-eszleleseben-mint-sok-covid-gyorsteszt-484172

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: