Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Koronavírus: vitába szálltak Merkely szavaival a magyar professzorok, lehet negyedik hullám, állítják

Posted by Suggestor - 2021. június 8. kedd

Portfolio

2021. június 07.

Azt, hogy valaki védett-e a koronavírus ellen, jelenleg máshogy nem lehet igazolni, csak az antitestek szintjének megállapításával – ezt Rusvai Miklós virológus mondta az ATV Híradónak arra reagálva, hogy Merkely Béla szerint nem érdemes az ellenanyagszintet méretni, mert az nem alkalmas semmire.

Lisziewicz Julianna immunológus pedig úgy véli – Merkelyvel szemben -, hogy negyedik hullám is kialakulhat Magyarországon.

„Nagy valószínűséggel merem állítani, hogy ott ahol ilyen magas az átoltottság, mint Magyarországon, nem fog bekövetkezni negyedik hullám” – jelentette ki Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádióban.

Lisziewicz Julianna viszont nem biztos ebben. Az immunológus szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e negyedik hullám, hanem, hogy mennyire lesz súlyos.

Szerinte mehetünk nyaralni is, a fontos, hogy okosan tegyük. A második oltás után várjunk két hetet, ne menjünk tömegrendezvényre, és ha bemegyünk valahova, viseljünk maszkot – tanácsolta a szakértő.

Hasonló véleményt fogalmazott meg Rusvai Miklós virológus professzor a Portfolio-nak adott interjújában.

RUSVAI SZERINT ŐSSZEL VAN ESÉLY ÚJABB JÁRVÁNYHULLÁMRA, A KÉRDÉS AZ LESZ, HOGY HÁNY EMBER LESZ IMMUNIS AKKOR MAGYARORSZÁGON ÉS MILYEN VARIÁNS FOG TERJEDNI, MENNYIRE LESZ FERTŐZŐKÉPES AZ A VÁLTOZAT.

„Ha az indiai variánsból indulunk ki, akkor annak erős a fertőzőképessége, de hatásosaknak látszanak ellene a vakcinák” – mondta a professzor. A nyájimmunitás küszöbértéke az indiai mutáns esetében 8-8,5 millió fő az országban, amit Rusvai szerint nem értünk még el.

„Ma már kevésbé valószínű, hogy meglegyen a 6 millió beoltott Magyarországon, de talán elérjük majd az 5,5 milliót, miközben a legtöbben 1,5-2,5 millió közé teszik a fertőzésen átesettek számát, ez azonban nem két külön halmaz, de senki sem tudja megmondani, hogy mekkora az átfedés” – fogalmazott.

Összejöhetne akár a 6 millió beoltott is, de még így is milliók szaladgálnának valós védettség nélkül

Kiemelte, ráadásul a fertőzésen átesetteknek csökkenni fog őszre az ellenanyagszintje, és tudjuk, hogy akár kétszer vagy háromszor is el lehet kapni a fertőzést. De csökken az ellenanyagszintje az oltottaknak is, így véleménye szerint 3. dózist, vagyis emlékeztető oltást kell adni az embereknek talán már ősszel, de legkésőbb télen.

Oroszi Beatrix epidemiológus, az Innovációs és Technológiai Minisztérium járványügyben tanácsokat adó Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapatának tagja korábban azt mondta, nem szabad elfelejteni, hogy ez a vírus a tömegrendezvényeken tud robbanni, mert ott alakulnak ki szuperfertőzések.

Már meglepett bennünket párszor a koronavírus, és nem szeretném, ha negyedszer is meglepne

– mondta korábban Oroszi. Emlékeztetett arra, hogy nem lett volna harmadik hullám, ha nem jön a brit variáns.

Most pedig sokak szerint az a kérdés, hogy az indai mutáns mennyire veszélyes, és kialakít-e újabb hullámot.

Oroszi Beatrix korábban arról beszélt, hogy az indiai helyzetből azt kell megtanulni, hogy mennyire gyorsan meg tud változni a vírushelyzet. Ha nincs egy ország felkészülve egy nagy hullámra, akkor az történik, mint Indiában. Fel kell készülni, meg kell erősíteni a járványügyet, ami fontos tanulság szerinte. Arra van ráhatásunk, hogy elterjed-e az új variáns. Arra nincs ráhatásunk, hogy létrejön-e az új variáns – húzta alá.

Merkely Béla tegnap az állami rádióban arról is beszélt, hogy az ellenanyag szint pontosan nem mérhető, mert sok fajta ellenanyag képződik a különböző fertőzöttségi állapottól függően, és a különböző oltásoktól más és más típusú védettség alakult ki.

Rusvai Miklós azonban az ATV-nek azt mondta, azt, hogy valaki védett-e, máshogy nem lehet igazolni csak az antitestek szintjének megállapításával.

A virológus elmondta: jelenleg az immunitás mérésére szerte a világon különböző antitestteszteket alkalmaznak, és ugyanilyen antitestmérő-tesztekkel végzik a vakcinák előállítás során az otlóanyagok hatékonyságának vizsgálatát is.

Az antitestek mérése a Sinopharm-oltások miatt került a figyelem középpontjába.

A Sinopharmmal oltottaknál ugyanis számos esetben előfordult – egyéni vizsgálatok alapján –, hogy két oltás után sem alakult ki antitestes védettség magyar oltottaknál.

A kormányzat szerint attól még lehet védett valaki, hogy nincs antitestes védettsége, azonban Rusvai Miklós virológus professzor szerint az olyan elölt vírust tartalmazó vakcinák esetében, amilyen a Sinopharm is, döntően antitestes védelem várható el.

Rusvai az RTL-lel korábban közölte: „ezek a vakcinatípusok antitestes védelmet indítanak meg elsősorban. Ha nincs antitestes védelem, az aggodalom jogos, és indokolt lehet egy harmadik vakcinaadag beadás.” Kiemelte: sokkal előnyösebb, ha nem ebből a vakcinatípusból kapja a 3. adagot az illető.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210607/koronavirus-vitaba-szalltak-merkely-szavaival-a-magyar-professzorok-486880

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.