Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A WHO attól tart, hogy a kormányok a lazításokkal elherdálják a Covid ellen eddig elért eredményeket

Posted by Suggestor - 2021. július 8. csütörtök

Telex

2021. július 07. – 21:48

Kolozsi Ádám

Rendkívüli óvatosságra int a koronavírus elleni intézkedések feloldásában az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója. Michael Ryan arra figyelmeztet, hogy nem szabad elherdálni az eddig elért eredményeket.

A veszélyhelyzeti igazgató szerint a járvány nagyon veszélyes kiújulása fenyeget szerte a világon, így Európában is. -jelentette ki Ryan genfi sajtótájékoztatóján.

Tévedés azt hinni, hogy a fertőzöttek száma az oltások miatt nem fog nőni”

– mutatott rá a WHO-vezető, emlékeztetve, hogy alacsony az átoltottság, és az sem ismert, hogy a beoltott személy terjesztheti-e a betegséget.

A WHO felszólította azokat az országokat – köztük az Egyesült Államokat és Svájcot -, amelyek már a 12-15 éves gyermekeket is oltják, hogy a gyermekek oltása helyett helyett adják át a védőoltásokat a szegény országok vakcinával való ellátását segítő Covax programnak. „Nem a gyermekek korosztálya szenved a legtöbbet” – mondta Ann Lindstrand, a WHO vakcinaszakértője. „Ezek a felnőttek, a veszélynek kitett egészségügyi dolgozók” – hangsúlyozta.

A hivatalosan nyilvántartott halálesetek száma szerdán meghaladta a világban a négymilliót. Maria van Kerkhove, aki a Covid-19 elleni fellépést irányítja a WHO-n belül, szerdán azt hangsúlyozta, hogy több mint kéttucatnyi országban erőteljesen növekszik a fertőzöttek száma.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „egyes országok, ahol magas az átoltottság, a következő hónapokban enyhítésre készülnek, és feloldják a szociális közegészségügyi intézkedéseket, úgy tesznek, mintha vége lenne a világjárványnak”.

A variánsok gyors kialakulása és az immunizálásban fennálló megdöbbentő egyenlőtlenség miatt a világ minden térségében túl sok országban jelentős az új fertőzöttek és kórházi ápolásra szorulók száma”.

Gebrejeszusz szerint erkölcsileg védhetetlen és közegészségügyi szempontból hatástalan a gyorsan mutálódó és egyre erőteljesebben terjedő vírussal szemben az az oltási nacionalizmus, amellyel a gazdag országok megszerezték a Covid-19 ellenes védőoltások legnagyobb részét – írja az MTI.

A fertőzőképesebb delta variáns megérkezésével több országban, például Oroszországban és a járvány elleni védekezés egyik „bezzegországának” számító Izraelben is elkezdett újra erősebben terjedni a járvány, ami miatt több helyen az enyhítések bevezetésének elhalasztásával reagáltak.

Magyarországon, ahol a kormány múlt pénteken oldotta fel a kötelező maszkviselési és egy sor másik szabályt, a járványügyi adatok a hivatalos közlések alapján továbbra is kedvezően alakulnak.

Forrás: https://telex.hu/koronavirus/2021/07/07/a-who-attol-tart-hogy-a-kormanyok-a-lazitasokkal-elherdaljak-az-covid-elleni-eddigi-eredmenyeket

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.