Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mindennapossá válnak az extrém melegek, különösen Budapesten

Posted by Suggestor - 2021. július 10. szombat

Telex

2021. július 08. – 12:54

Fehér János

Bakró-Nagy Ferenc

Egyre több másodfokú hőségriadós nap van Budapesten, és az előrejelzések szerint a melegedés folyamatos, a mostani hőhullámok mindennapossá válhatnak a jövőben, áll a Másfélfok elemzésében.

Lakatos Mónika és Szabó Péter azt írja, hogy 2021 júniusa 1901 óta a legszárazabb és a harmadik legmelegebb volt. A száz évvel ezelőtti időszakhoz képest megháromszorozódott a másodfokú hőségriadós napok száma.

Magyarországon Budapest a leginkább veszélyeztetett a klímaváltozás miatt fokozódó extrém hőségtől, de a Dél-Alföld és a Kisalföld is kitett a forróságnak. A meleg nemcsak egészségügyi kockázatot rejt, de a mezőgazdaságot is veszélyezteti.

Hogy miért pont Budapest a leginkább veszélyeztetett, arra az egyik magyarázat a nagy arányú beépítettség, és az ebből fakadó hősziget jelenség.

A burkolt felületek és a gyenge átszellőzés miatt akár 5-10 fokkal többet is lehet a sűrűn beépített részeken mérni, mint külterületen.

A felmelegedés elég világosan kiolvasható az adatsorokból, a Másfélfok azt írta, 1901 és 1930 között átlagosan 11 hőhullámos nap volt átlagosan (ezek a 25 fokot elérő vagy azt meghaladó középhőmérsékletű napok) Budapesten, addig 1991 és 2020 között már 26 napot rögzítettek.

Harmadfokú hőségriadós napból már átlagosan 7 nap van évente Budapesten, miközben száz évvel ezelőtt a kettőt sem érte el ez az érték.

2015 kiugró év volt, 27 napig volt érvényben a harmadfok, ami legalább 3 napig 27 °C vagy annál magasabb a napi középhőmérsékletet jelent.

A középhőmérsékletek miatt nem biztos, hogy felkapjuk a fejünket, inkább csak a napi rekordok érdekelnek minket. Pár hete minden idők legmelegebbjét mérték júniusban Magyarországon, Fülöpházán 40 fokot mértek.

A növekvő hőség elsősorban az idősek szervezetét terheli meg, de az úgynevezett trópusi éjszakák, amikor nem csökken 20 fok alá a hőmérséklet, mindannyiunkra hatnak, ilyen melegben nem biztosított a nyugodt alvás és pihenés. A trópusi éjszakák száma is megugrott, a legutóbbi harminc évben átlagosan 19 ilyen volt, de 2019-ben az átlag dupláját, 41 napot is rögzítettek.

A leghosszabb, 30 napig tartó kánikula 2018 nyarán alakult ki Budapesten, míg a legmagasabb csúcshőmérsékletet elérő (33,4 °C napi középhőmérséklet), 15 napig tartó hőségperiódus 2007-ben lépett fel. A legintenzívebb (25 °C feletti hőmérsékletösszeg) hőhullám 2013-ban alakult ki, ez meglehetősen hosszú is volt, 25 napig tartott.

A Másfélfok két éghajlati modellt is megvizsgált Budapestre, és mindkettő azt mutatta ki, hogy növekedni fog a hőhullámok előfordulásának gyakorisága,

a pozitív forgatókönyv szerint is 10-24 nappal lesz több, a negatív szerint pedig 26-55 nappal is nőhet a hőhullámos napok száma.

„2051–2080-ban ennél is nagyobb mértékben fog növekedni a harmadfokú hőségriadós napok országos száma: ami extrém volt a közeli múltban, az teljesen átlagos lehet a modellek szerint” – írták.

(rövidítve)

Forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/07/08/magyarorszag-extrem-melegek-allandosulnak-hohullam-klimavaltozas

Egy hozzászólás a “Mindennapossá válnak az extrém melegek, különösen Budapesten”

  1. Névtelen said

    😟

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.