Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Meg kellene vizsgálni, hogy van-e ellenanyag a több 100 ezer idősben, akit kínai vakcinával oltottak – mondja az MTA főtitkárhelyettese, aki történetesen immunológus

Posted by Suggestor - 2021. július 15. csütörtök

444. hu

Herczeg Márk

2021. július 14., szerda 21:47

Erdei Anna immunológus, az MTA főtitkárhelyettese interjút adott az mta.hu-nak a jelenlegi járványhelyzetről és a következő hónapokról, és beszélt a többi oltásnál kevésbé hatékony kínai vakcináról is.

Erdei azt mondta,

mára már egyértelmű, hogy a kínai Sinopharm vakcinával oltott 60 éven felülieknek körülbelül harmadában nincs jelen a vírus elleni védelmet biztosító antitest, azaz ellenanyag”,

de „maga a kínai gyártó is csak 59 éven aluliaknak ajánlotta ezt a vakcinát, mivel idősebbek esetében nem végeztek vizsgálatokat”.

Azt mondta: „Én immunológusként ki merem jelenteni, hogy ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség. A jó hír viszont az, hogy ha akár csak kis mennyiségben is, de jelen van a vírus tüskefehérjéje elleni antitest a szervezetben, akkor biztosított a védelem.”

Arra a kérdésre, hogy mit lehet tenni a Sinopharmmal oltott idősek esetében, azt mondta:

„Először is meg kellene vizsgálni, hogy azokban az idősekben, akik jóhiszeműen beoltatták magukat a kínai vakcinával – ez több százezer ember –, van-e ellenanyag.”

Szerinte ezt „szervezett keretek között, ingyenesen kellene tesztelni, mivel nem mindegy, hogy mit és hogyan néznek”.

Alapvetően a tüskefehérje elleni antitest jelenlétét kellene vizsgálni, mert csak ez biztosít kellő védelmet a vírussal szemben. Akiről kiderül, hogy nincs a szervezetében ilyen, ún. vírusneutralizáló antitest, azaz nem védett, azt újra kellene oltani, nyilván nem Sinopharmmal, hanem mRNS-alapú Pfizer vagy Moderna vakcinával” – mondta.

Forrás: https://444.hu/2021/07/14/erdei-anna-meg-kellene-vizsgalni-hogy-van-e-ellenanyag-a-tobb-100-ezer-idosben-aki-beoltatta-magat-a-kinai-vakcinaval

Egy hozzászólás a “Meg kellene vizsgálni, hogy van-e ellenanyag a több 100 ezer idősben, akit kínai vakcinával oltottak – mondja az MTA főtitkárhelyettese, aki történetesen immunológus”

  1. Névtelen said

    https://444.hu/2021/07/15/orban-utan-gulyas-is-megsurgeti-kaslert-hogy-kideruljon-vegre-valami-a-nagy-allami-vakcinahatekonysagi-vizsgalatrol

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.