Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Még az idén kitűzik a dízelautók kitiltásának céldátumát

Posted by Suggestor - 2021. július 17. szombat

444

Fődi Kitti

2021. július 16., péntek 17:01

45 ezer aláírást gyűjtött össze és adott át Karácsony Gergely főpolgármesternek a Greenpeace pénteken, hogy tiltsa ki a régi dízelautókat Budapestről, de legalább tegyen közzé egy ütemtervet.

A Greenpeace még 2019 januárjában indított petíciót, amelyben azt kérték a fővárosi vezetéstől, hogy:

2026. szeptember 1-ig fokozatosan tiltsa ki a dízelautókat és más szennyező járműveket Budapestről, ezzel együtt vonja ki a dízelüzemű BKV-buszokat a fővárosból, és mihamarabb hozza nyilvánosságra ennek ütemtervét;

Fokozottan segítse a fenntartható közlekedés terjedését, fejlődését a fővárosban.

„Azért kellene egy ütemterv már nagyon régóta, mert a 2020-as adatokból is az derült ki, hogy ész nélkül veszik a magyarok a nyugat-európai városokból kitiltott légszennyező járműveket. Az EURO 1-2-3 besorolású járművek már szinte mindegyik nyugat-európai városból ki vannak tiltva, de például Stuttgartba EURO 5-sel sem lehet behajtani” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője a 444-nek.

Simon Gergely hozzáteszi, hogy Magyarország ellen ráadásul kötelezettségi eljárás is van a budapesti nitrogén-dioxid-szennyezettség miatt, ami szintén a dízelautóknak köszönhető.

Ezért döntöttek úgy a Greenpeace aktivistái, hogy pénteken átadják Karácsonynak a 45 ezres petíciót és megkérdezik, mikor lesznek érdemi lépések az ügyben.

„Valóban az egyik legfontosabb célunk, hogy javuljon Budapesten a levegő minősége. A korszerűtlen fűtési módok és avarégetés az egyik probléma, amiben már sikerült áttörést elérnünk azzal, hogy megtiltottuk a városon belül az avarégetést, és most már az agglomerációban is elindult ez a folyamat. De valóban nagyon nagy probléma a korszerűtlen autók jelenléte Budapest és az ország útjain, ami ellen fel kell lépni” – mondta Karácsony.

Karácsony beszélt arról, hogy a Nyugat-Európából kitiltott járműveket egyre többen vásárolják fel itthon, és a járvány is tovább rontott a tendencián, ugyanis most többen választják az autójukat, mint a tömegközlekedést.

„Ezért a fővárosi önkormányzat csatlakozott ahhoz az európai kezdeményezéshez, hogy legyen egy céldátuma a korszerűtlen besorolású autók kivezetésének Budapesten” – mondta.

Kérdésünkre, hogy milyen céldátummal kell számolni, azt válaszolta a főpolgármester, hogy

a 2030-as céldátum egyre gyakoribb Európában. Az én választási programomban szerepelt egyébként az alacsony kibocsátású zónák kijelölése, amelyet továbbra is tartok, vannak olyan városrészek, ahol nem tudunk egyszerűen mást tenni, és ezekhez is kell egy céldátum. A közgyűlés elé fog kerülni a dátum meghatározása még az idei évben.”

Az Európai Unión belül Bulgária után Magyarország a második legszennyezettebb ország, emiatt az Európai Bíróság február 3-i ítéletében kimondta, hogy Magyarország uniós jogot sértett azzal, hogy nem hozott megfelelő levegőtisztasági intézkedéseket a PM10-szennyezettség csökkentése érdekében.

A légszennyezettség szempontjából ráadásul Budapest áll a legrosszabbul, és egy 2018 év végi közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a budapestiek egyértelműen a légszennyezettséget tartják a legnagyobb környezetvédelmi problémának, és a tiszta levegő érdekében kétharmaduk kitiltaná a régi, szennyező, elsősorban dízel gépjárműveket a város területéről.

Ezzel kapcsolatban a kormány is tett ígéretet 2020-ban, miszerint korlátozni fogják a szennyező autók behozatalát, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium tavaly nyári nyilatkozatából az derül ki, hogy ez nem mostanában fog megvalósulni:

(rövidítve)

Forrás: https://444.hu/2021/07/16/karacsony-meg-iden-kituzik-a-celdatumot-a-dizel-autok-kitiltasara

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.