Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hamarabb jelentkezhetnek a szélsőséges hőhullámok, mint amire a modellekből számítottunk

Posted by Suggestor - 2021. július 18. vasárnap

Infostart

2021. július 17. 09:38

Vezető klímakutatók figyelmeztetnek arra, hogy a korábban előrejelzettnél is hamarabb érkezhetnek a mostaninál is extrémebb hőhullámok, erre pedig a jelenleginél gyorsabb ütemben kell folytatnunk a felkészülést.

Az ember okozta klímaváltozás százötvenszeresére emelte a hőhullámok előfordulásának esélyét: az üvegházhatású gázok légkörbe kerülésének eredményeképp már jó ideje zajlik a felmelegedés világszerte, a kutatók régóta arról beszélnek, hogy minden korábbi hőségrekord meg fog dőlni ennek következtében.

Egy új elemzés szerint ugyanakkor a korábban vázolt legrosszabb szcenáriónál is nagyobb mértékű felmelegedésre kell számítanunk.

Ezt igazolják azok az értékek, amelyek Brit Columbiában, Portlandben és Washington államban is a korábbi rekordokat öt fokkal meghaladó hőségről árulkodnak a közelmúltból – írja a The Guardian.

“Ez messze a legnagyobb ugrás, amit valaha tapasztalhattunk. Semmiképpen sem számíthatunk arra, hogy a hőhullámok úgy viselkednek majd, mint a múltban. Másra és másként kell felkészülnünk” – mondta Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezetváltozási Intézetének társigazgatója, a tanulmányt készítő World Weather Attribution csoport egyik alapítója.

A régi modelleket kidobhatjuk

Most az a legnagyobb kérdés, hogy ezek a területek mindössze nagyon balszerencsés helyzetbe kerültek, vagy a felmelegedés tényleg átlépte már azt a határt, ahol a globális felmelegedés kisebb mértékű előrehaladása is nagy hőmérsékleti ugrásokat okozhat egyes területeken. Ezzel kapcsolatosan nem alakul ki tudományos konszenzus, arra is utalnak jelek, hogy a megváltozó áramlás vagy a szárazságok is hozzátehetnek a hőhullámok kialakulásához.

A tanulmány másik szerzője, Geert Jan van Oldenborgh, a Holland Királyi Meteorológiai Intézet munkatársa elmondta, hogy egészen tavalyig a szokásos éghajlati modellek azt feltételezték, hogy a hőhullámoknak van egy felső határuk, amely nagyjából kétszer olyan gyorsan mozog, mint a globális felmelegedési trendek.

“Azt hittük, hogy tudjuk, mi történik. Aztán jött ez a hőhullám, amely jóval a felső határ felett volt. A tavalyi év ismeretében ez lehetetlennek számított, ami meglepő és megrázó. Most már sokkal kevésbé vagyunk biztosak a hőhullámokkal kapcsolatos tudásunkban, mint két héttel ezelőtt. Nagyon aggódunk, hogy ez bárhol előfordulhat” – mondta.

Sokfelé van extrém hőség

Amerikában és Kanadában 49,6 fokos csúcshőmérsékletet rögzítettek olyan területeken, amelyek Nagy-Britanniával megegyező szélességi fokon találhatók. A kutatók kiemelték, hogy ilyen hőségcsúcsok rendszeresen fordulhatnak elő a világ más tájain, például a szubszaharai Afrikában, ám ezekről nem születnek feljegyzések. Szibéria, Pakisztán, Moszkva, Helsinki és Észtország is meglepő hőmérsékleti csúcsokat tapasztalt meg a közelmúltban.

A World Weather Attribution csoport korábban szoros kapcsolatot talált az éghajlati válság és más szélsőséges események között, beleértve a 2020-as szibériai hőhullámot, a 2019-20-as ausztrál erdőtüzeket, a 2018-as és 2019-es európai hőhullámokat, valamint a 2019-ben Texasban pusztító Imelda trópusi vihart.

Fel kell készülni

Otto szerint a viharoknál és árvizeknél is egyértelműbb és pusztítóbb hatással van az emberi kibocsátás a hőhullámokra, amelyek mostanra olyan szintet érnek el, amelyet a számítógépes modellek nem tudnak megfelelően leképezni.

“Amit ebből a tanulmányból mindenkinek meg kell értenie, hogy az éghajlatváltozás hatása a hőhullámok erős intenzitásában és gyakoriságában nyilvánul meg” – mondta. A hőhullámok árát betegségben, halálozásokban, kieső munkaidőben és egyéb károkkal fizetjük meg.

Tavaly és tavalyelőtt egyaránt a hőhullámok követelték a legtöbb áldozatot a különböző természeti katasztrófák közül.

Ráadásul a hőhullámot ritkán tüntetik fel a halál okaként, így azok a számok, amelyeket ismerünk, valószínűleg alábecsülik ezeknek a jelenségeknek a valós hatását. Fontos lenne korai figyelmeztető rendszereket kiépíteni, amelyek felhívhatják az emberek figyelmét a közelgő forróságra, illetve a várostervezés során is egyre nagyobb figyelmet kell szentelni annak, hogy az épített környezet segítse az embereket a hőhullámok átvészelésében.

Mindennél lényegesebb azonban a károsanyag-kibocsátás szintjének csökkentése: ha az ipari forradalom idejét megelőző kor hőmérsékleténél 2 fokkal magasabb átlaghőmérsékletet ér el a Föld, az ötvenfokos hőhullámok mindennapossá válhatnak. Jelenlegi becslések szerint ez már 2050-ben be fog következni.

Forrás: https://infostart.hu/tudomany/2021/07/17/gyorsabban-johetnek-a-szelsoseges-hohullamok-mint-amire-szamitottunk

2 hozzászólás a “Hamarabb jelentkezhetnek a szélsőséges hőhullámok, mint amire a modellekből számítottunk”

  1. T.I. said

    “Mindennél lényegesebb azonban a károsanyag-kibocsátás szintjének csökkentése: ha az ipari forradalom idejét megelőző kor hőmérsékleténél 2 fokkal magasabb átlaghőmérsékletet ér el a Föld, az ötvenfokos hőhullámok mindennapossá válhatnak. Jelenlegi becslések szerint ez már 2050-ben be fog következni.”

    Aki arra gondol, hogy akkor majd mindenhova szerelünk klímaberendezéseket és meg is van oldva a probléma, az sajnos nagyon téved. A mostaninál lényegesen több klímaberendezés működtetéséhez a világ elektromos energia termelése sehol sem elegendő. Magyarországon sem. És nem csak új atomerőműveket kéne építeni nagy számban – amire a gyakorlati lehetőségek szűkössége miatt elméletben sincs lehetőség -, de a városok elektromos vezetékeit is nagyobb kapacitásúra kéne cserélni. Ráadásul a klímaberendezések maguk is fokozzák a felmelegedést.

    A legtöbb, amit tehetünk, hogy megtanuljuk elviselni a megleget. És a nagyon meleget. És a szárazságot. És ezt megtanítjuk a növényeknek és az állatoknak is. Mert a mezőket, erdőket, tavakat, folyókat sem tudjuk hűteni. És nem csak mi. A “leggazdagabb” országok is túl szegények ehhez.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.