Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kétszer oltották, így is koronás lett a brit egészségügyi miniszter

Posted by Suggestor - 2021. július 18. vasárnap

444.

Rényi Pál Dániel

2021. július 17., szombat 20:05

Pozitív koronavírus-tesztet produkált Sajid Javid brit egészségügyi miniszter szombaton. A politikus ezt egy Twitter-oldalára feltöltött rövid videóban jelentette be.

Javid arról beszélt a felvételen, hogy előző este már kicsit kótyagosnak érezte magát, és egy gyorsteszt megerősítette a gyanúját. Jelenleg a PCR-teszt eredményére vár, de már karanténba vonult. A miniszter tünetei enyhék, figyelemreméltó viszont, hogy Javid annak dacára fertőződhetett meg, hogy mindkét koronavírus elleni oltást megkapta már. (Az AstraZeneca vakcinájával oltották be.)

A brit sajtót most az foglalkoztatja, hogy ha a PCR-teszt is pozitívnak bizonyul, akkor könnyen lehet, hogy Boris Johnson miniszterelnökre is karantén várhat, mert előző nap Javid nála is járt a Downing Street 10-ben.

Az Egyesült Királyságban a legmagasabb az oltottak aránya Európában: több mint 88 százalék, azaz 46 millió ember már legalább egy oltást kapott, és 67 százalék már megkapta mindkettőt. Viszont a delta variáns miatt így is rendkívüli tempóban nő a fertőzöttek száma: naponta mintegy 50 ezer új esetet regisztrálnak az országban. Köztük vannak már beoltottak is.

A Brit Közegészségügyi Intézet (Public Health England) tanulmánya szerint az AstraZeneca 60 százalékos védettséget jelent a delta variánssal szemben (azaz ilyen hatékonysággal véd meg a tünetekkel járó betegségtől), míg ugyanez a szám a Pfizer vakcina esetében 88 százalék.

Viszont mindkét oltás nagy biztonsággal óv meg attól, hogy a beteg kórházi kezelésre is szoruljon: az Astra esetében a hatékonyság 92, a Pfizer esetében 96 százalékos. (BBC)

Forrás: https://444.hu/2021/07/17/ketszer-oltottak-megis-koronas-a-brit-egeszsegugyi-miniszter

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.