Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A grönlandi kormány leállítja a szigeten az olaj kutató fúrásokat – klímavédelmi okokból

Posted by Suggestor - 2021. július 19. hétfő

Telex

2021. július 18. – 13:08

Hanula Zsolt

A grönlandi kormány bejelentette, hogy leállít a sziget területén mindennemű felderítő olajfúrást, hogy ezzel vegye ki a részét a klímaváltozás elleni harcból, és védje a saját környezetét.

Grönland hivatalosan Dánia fennhatósága alá tartozik, de autonóm tartomány, saját parlamenttel és döntési jogokkal. Egy 2008-as dán-grönlandi egyezmény kimondja, hogy a sziget ásványkincsei felett a grönlandi kormányé a teljes körű ellenőrzés, erre hivatkozva állították le például az uránbányászatot idén tavasszal.

Grönlandon olajkitermelés jelenleg nem zajlik (és a mostani döntés értelmében nem is fog), elsősorban a zord időjárási körülmények, és a lelőhelyek távolsága miatt.

Lelőhelyek viszont vannak, a geológusok becslései szerint 17,5 milliárd hordónyi kőolaj, és jelentős földgázkészletek is rejtőznek a jég alatt. Ez nagyobb, mint például Norvégia vagy Brazília kitermeletlen olajtartaléka, és csak egy kicsivel marad el a katari készletnél. Ironikus módon éppen a klímaváltozás miatt, az olvadással válnak majd ezek a készletek könnyebben kitermelhetővé. A grönlandi kormány ennek ellenére a megújuló energiaforrásokkal képzeli el az ország jövőjét.

Jelenleg két kisebb olajvállalat végez felderítő próbafúrásokat négy helyszínen Grönland területén, amíg ezek a licencek le nem járnak, ezeket a fúrásokat nem állíttathatja le az ország (más kérdés, hogy maguk a cégek látják-e bármi értelmét ebbe ölni a pénzt és az energiát, ha úgyis be kell fejezniük a fúrást záros határidőn belül).

Grönland jó ideje próbál minél inkább függetlenedni Dániától, de ennek komoly akadálya, hogy a sziget költségvetésének nagyjából kétharmadát Dánia finanszírozza. Az olajbevételek ezt kiválthatták volna – szólt a legkomolyabb érv a döntés vitájában.

(AP, CBS)

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2021/07/18/gronland-leallit-minden-olajfurast-hogy-igy-kuzdjon-a-klimavaltozas-ellen

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.