Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

400 ezer euróra büntették a Monsantót, mert adatbázist vezetett a befolyásolásra érdemes közéleti személyiségekről, illetve szakértőkről

Posted by Suggestor - 2021. július 29. csütörtök

Telex

2021. július 28. – 15:14

Klág Dávid

A személyi adatok védelméért felelős francia hatóság (CNIL) 400 ezer eurós (nagyjából 144 millió forintos) pénzbüntetést szabott ki szerdán a glifozátot forgalmazó német Bayer amerikai leányvállalatára, a Monsantóra – írja az MTI.

A büntetés azért járt, mert a cég adatbázist vezetett, amelyben közéleti embereket, tudományos szakembereket, újságírókat és aktivistákat gyűjtött, hogy befolyásolni tudja a gyomirtó szer betiltásáról folyó közéleti vitát.

A Monsanto legalább hat országban, Franciaország mellett Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában, valamint az európai intézményekben is összeállított adatbázisokat a Bayer szerint.

Az egész Európát érintő botrányt a Le Monde című napilap és a France2 közszolgálati televízió tárta fel 2019 májusban egy sajtóügynökség kiszivárogtatott dokumentumai alapján. Az adatbázisban érintett személyek csak 2019-ben, a botrány kirobbanásakor tudták meg, hogy a Monsanto nyilvántartást vezetett róluk.

A nyomozás szerint több mint kétszáz név szerepelt az adatbázisban, amelyben 1 és 5 között osztályozták az illető befolyását, hitelességét és támogatását a Monsanto irányában olyan témákban, mint a gyomirtó szerek vagy a genetikailag módosított termékek.

A Bayer ugyanakkor nem ért azzal egyet, hogy adatgyűjtés miatt vonták felelősségre, állításuk szerint az adatbázist nem ők, hanem egy kommunikációs ügynökség, a Fleishman Hillard rakta össze. Az anyavállalat azt tervezi, hogy az államtanácsnál fellebbez a bírság ellen.

A Monsanto egy amerikai vegyipari cég, ami mezőgazdasági használatra termel többek között gyomirtókat. Egy bizonyos gyomirtója alapja glifozát nevű vegyület volt, ami nemcsak az emberre, hanem gyakorlatilag az egész ökoszisztémára veszélyes. A vállalat ellen ezrek indítottak pert a 2010-es években, amiért a Monsanto gyomirtója okozhatta a rákos megbetegedésüket.

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2021/07/28/400-ezer-eurora-buntettek-a-monsantot-mert-adatbazist-vezetett-olyanokrol-akiket-befolyasolva-tompithatja-a-sajat-botranyat

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: