Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Brutálisan emelkedett az energia ára

Posted by Suggestor - 2021. augusztus 27. péntek

Telex

2021. augusztus 24.

Brückner Gergely

Globálisan is nagyon megnőtt az igény a földgáz és az áram iránt. A nagy kereslet megdöbbentő mértékű áremelkedéshez vezetett. Ráadásul hiába nőnek szépen például a hazai naperőművi kapacitások,ez a nyár az európai fosszilis áramtermelés berobbanásáról szólt eddig.

A földgáz világpiaci ára 3 hónap alatt 80 százalékkal, fél év alatt 151 százalékkal emelkedett, tavaly júniushoz viszonyítva négyszeresére nőttek az árak.

Az áremelkedésben több fontos hatás is ludas.

Globálisan szűkössé vált a gázpiac: az ázsiai kereslet gyorsan nőtt, így Európába alig érkezett LNG (cseppfolyósított földgáz).

A nyári karbantartások miatt a csővezetékes szállítók kínálata is korlátozott volt.

Kereslet viszont bőven lett volna, mert az országok ilyenkor végzik el a betárolást, vagyis feltöltik télre a gáztárolóikat.

„A piaci szűkösség most az egész gázévben fennmaradhat. A kereslet és kínálat egyensúlyba kerülését és az árak mérséklődését csak 2023-tól várják a kereskedők” – írja jelentésében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Igaz, az legalább pozitívum, hogy Magyarországon a magas kereslettől és világpiaci ártól függetlenül a betárolás gyors ütemben zajlik, leginkább Ukrajna, kisebb mértékben Románia és Ausztria felől importáltunk.

Áram: hőhullám, szélcsend

A földgázhoz képest ugyan valamelyest kisebb az áremelkedés az árampiacon, ráadásul itt nem is beszélhetünk egységes világpiaci árról, mint a gáznál, olajnál, de az árampiacon is teljesen elszálltak az árak. A magyar piacon 50 százalékkal magasabbak az áramárak, mint tavaly júniusban.

Ha a gáznál négy, részben globális, részben regionális (akár hazai) tényezőt emeltünk ki, tegyük ugyanezt a MEKH segítségével az árampiacon is!

A gazdasági fellendülés, a kedvező növekedési kilátások miatt globálisan is magas az áramkereslet.

Nagyon meleg a nyár, a hőhullámok pedig megdobják a fogyasztást. Magyarországon például a magas hőmérsékletű napokon 5 százalékkal is megemelkedik a villamosenergia-kereslet.

Az áram „valamiből” készül, a napsütés vagy a szél befogása nem lett drágább, de a földgáz és a szén-dioxid-kvóta nagyon elszálltak, márpedig a magas kereslet idején nem nélkülözhetők a gáztüzelésű erőművek sem.

Bár a sok magyar naperőmű napközben azért segítette az árak mérséklését, de a nyár az európai megújulók szempontjából sem volt igazán jó időszak, mert olyan szélcsend volt Európában, hogy a szélerőművi termelés hiánya is hozzájárult a magas európai árakhoz.

A nyár talán legkellemetlenebb tanulsága, hogy a legnagyobb európai piacokon most közel 50 százalékkal volt magasabb a fosszilis szén- és gáztüzelésű erőművek termelése, mint egy évvel korábban.

Magyarországon mintegy 30 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest a nyár eleji összesített áramtermelés.

Miből termeljük Magyarországon az áramot?

A 2021. áprilisi adatok szerint a termelés

48 százaléka volt nukleáris eredetű,

22 százalékát biztosította földgáz,

8 százalékát szén– és széntermékek,

21 százalékát megújuló energia,

1 százaléknál kevesebb hányada egyéb forrásból származott.

A megújuló energiaforrásból termelt villamos energián belül pedig a megújulók fele napenergia, a negyede biomassza, a nyolcada szél. A maradék, vagyis az utolsó nyolcad jön ki a biogázból, a vízi energiából, a kommunális hulladék égetéséből és a geotermikus energiából.

Nemzetközi élenjárók

Végül ejtsünk szót egy nemzetközi tanulmányról, amely azt mutatja, hogy melyik fejlett ország milyen mértékben tud számítani a megújuló energiaforrásokra az energiamixében (Euronews).

E szerint a fejlett országokban Norvégia áll a legjobban a megújuló energiaforrások tekintetében, már 56 százalékban hagyatkozik megújulókra, őt követi Brazília és Új-Zéland.

Valójában ezen országok energetikai mixe azért elég vegyes megítélésű. Norvégia tényleg elég tiszta, mert sok vízi energiát használ. Brazília azzal került az élbolyba, hogy nagyon sok biomasszát és szemetet éget, és az autókban is jellemző a cukornád felhasználásával készülő bioüzemanyag. Ezek ugyan a megújuló kategóriába tartoznak, de nem kibocsátásmentes források, Új-Zéland szintén tiszta, ott főleg szelet és napot hasznosítanak.

(rövidítve, szerkesztve)

Forrás: https://telex.hu/gazdasag/2021/08/24/brutalis-energiaar-emelkedes-sajnos-a-megujulok-nem-birtak-a-lepest

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.