Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem kaphat uniós pénzt az az ország, amely gyengíti a környezetvédelmi szabályokat

Posted by Suggestor - 2021. augusztus 30. hétfő

Greenfo

2021. augusztus 28. – Sarkadi Péter
(A hír forrása a Levegő Munkacsoport)

Ha egy kormány csökkenti a környezetvédelem jogszabályokban biztosított szintjét, akkor nem kaphat támogatást az uniós Helyreállítási Alapból – ezt válaszolta az Európai Bizottság tíz civil szervezet közös levelére.

Uniós tagországok környezetvédő szervezetei ugyanis konkrét példákon keresztül mutatták be, hogy egyes kormányok gyengíteni tervezik a környezetvédelmi jogszabályokat a koronavírus-járvány utáni helyreállításra hivatkozva.

Az Európai Bizottság Főtitkársága és Környezetvédelmi Főigazgatósága közös válaszlevelében megköszöni a civileknek, hogy felhívták a figyelmüket arra, hogy egyes tagállamokban a helyreállítási tervek végrehajtása az unió környezetvédelmi célkitűzéseinek megvalósítása helyett inkább kárt okozhat az embereknek és a környezetnek.

A Bizottság megköveteli a visszalépés tilalma elvének betartását, vagyis azt, hogy semmilyen intézkedéssel, új jogszabállyal nem szabad rontani a környezet védelmének jelenlegi szintjét, hanem inkább javítani kell azt.

Csak ilyen feltétellel kaphatnak támogatást a tagországok a Helyreállítási Alapból (amiből Magyarországnak 2500 milliárd forint jutna).

A civilek levelükben rámutattak, hogy a szlovák kormány nemrég egy olyan jogszabályjavaslatot terjesztett elő, amely erősíti a beruházók pozícióját, gyengíti a helyi önkormányzatok és a civil szervezetek helyzetét, és gyakorlatilag lehetetlenné teszi a természetvédelmi hatóságok működését.

A szlovén kormány azt fontolgatja, hogy megszünteti a civil szervezetek azon jogát, hogy részt vegyenek a környezetvédelmet érintő eljárásokban.

A lengyel kormány pedig a vízügyi törvény, az építési törvény, valamint a bányászati és földtani törvény módosításával szabad utat akar adni olyan beruházásoknak, amelyek jelentősen ronthatják a folyók és környezetük ökológiai állapotát.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke kijelentette:

„Az EU keleti tagállamaiban sajnos rendszeresen hoznak olyan intézkedéseket, jogszabályokat, amelyek a korábbinál is hátrányosabb helyzetbe hozzák a környezetvédelmet.

Magyarországon az elmúlt két évtizedben szinte folyamatos volt a visszalépés, így például vészesen legyengítették az illetékes hatóságokat, megnehezítették a hozzáférést a környezeti adatokhoz, továbbá »nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházásnak« minősítettek szinte minden olyan beruházást, ahol komoly környezetvédelmi aggályok merülhettek fel, így nehezítve meg a lakossági fellépést ezek ellen.
A Bizottság levele reményt ad, hogy ez a gyakorlat nem fog tovább folytatódni.”

A civilek külön előremutatónak tartják, hogy a Bizottság konkrét választ adott az említett tagországokkal kapcsolatban felvetett problémákra is.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/nem-kaphat-unios-penzt-az-az-orszag-amely-gyengiti-a-kornyezetvedelmi-szabalyokat/

Egy hozzászólás a “Nem kaphat uniós pénzt az az ország, amely gyengíti a környezetvédelmi szabályokat”

  1. Zöld Zalán said

    Ez nagyon kemény döntés az EU részéről. Teljesen jogos, indokolt, támogatható és egyúttal nagyon veszélyes is. Az ilyen “megrövidítések” a politikusok segítségével nacionalizmust erősítik és EU-ellenes hangokat szítanak. Újabb példát adnak arra, hogy a civil szervezetek “rosszak”. És persze, így a választások előtt majd táptalajt adnak a “Soros-bérenc, brüsszeliek” elleni hecckampányoknak.
    Egyébként teljesen jogos és helyes döntésnek tartom és azt gondolom, jobb lett volna már korábban meglépniük. Reméljük, hogy országunk vezetői felnőtt, európai emberként reagálnak rá!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.