Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kizöldül a metróépítkezést körülvevő kerítés Bécsben

Posted by Suggestor - 2021. október 4. hétfő

Greenfo

2021. szeptember 29.

Sarkadi Péter

A metróépítéseket körülvevő kerítések kizöldítésével kísérletezik a Bécsi Közlekedési Vállalat, a Wiener Linien. Az első zöld építési kerítés a napokban készült el a Pilgramgassénál. Az ötven négyzetméteres zöldfal nemcsak szemet gyönyörködtető látvány, de felfogja a port és megköti a szén-dioxidot is.

Szürke acélkerítés helyett gyönyörű zöld mohakerítés veszi mostantól körül az aktuális metróépítkezést a bécsi Pilgramgassénál. A 30 méter hosszú zöldfal a bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien klímavédelmi projektjeinek a része, 2022 nyarától több hasonló zöldfal is követheti a mostanit az építkezéseknél.

A kísérleti zöldfalhoz a 750 kilogramm moha Stájerországból érkezett, ahol külön erre a célra termesztették. A növényeket mindjárt azokon a lemezeken nevelték elő, amelyeket aztán csak ráerősítettek a kerítésen található faalapra.

Azért a mohára esett a választás, mert ezek a növények igénytelenek és jól bírják az időjárás és a városi klíma megpróbáltatásait: a hőséget, a hideget, a szelet és a hosszabb szárazságot is. A fal előtt dézsás növények sorakoznak díszfüvekkel, örökzöld futónövényekkel – mint a borostyán és a vadszőlő – valamint tarka őszi virágokkal és évelő dísznapraforgóval.

Bécs zöldfal fotó: WienerLinien / Gritsevskaja

A képen Markus Rumelhart, Mariahilf kerületi elöljárója valamint Alexandra Reinagl a Wiener Linien ügyvezető igazgatója látható.

A mohafal előnye, hogy nemcsak szép, de hasznos is: nyáron hűti a környezetét, felfogja a port és megköti a szén-dioxidot. Kevésbé ismert, de a mohák és zuzmók világszerte 14 milliárd tonna szén-dioxidot kötnek meg és ezzel a legjelentősebb szén-dioxid-felvevők közé tartoznak.

A kísérleti zöldfal létrehozásában a Bécsi Temetkezési Vállalat kertészeti szakemberei segítettek a Wiener Liniennek. Ha beválik, 2022 nyarán további zöldfalakat telepítenek az U2xU5-ös metró építési területeit körülvevő kerítésekre.

Forrás: https://greenfo.hu/hir/graffiti-helyett-zoldfal-becsben

Egy hozzászólás a “Kizöldül a metróépítkezést körülvevő kerítés Bécsben”

  1. Gábor said

    Ha képet teljes méretben nézzük ( https://greenfo.hu/wp-content/uploads/2021/09/becs-zoldfal-kerites-pilgramgasse-foto-wiener-linien-gritsevskaja.jpg ), akkor jól látható a mohafal, ami egyébként nekem elsőre fel se tűnt.

    Ami engem aggaszt a mohákat illetően az a légszennyezés-tűrési képességük. Attól tartok, nem a meleggel és a szárazsággal lesz elsősorban problémájuk, hanem a kén- és nitrogénoxidokkal.

    Remélem, beválik és még több felületet borítanak és borítunk majd mi is mohával. Minden szempontból jó lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: