Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ránk gyújtják a bolygót, hogy pénzt zsebeljenek be

Posted by Suggestor - 2021. október 5. kedd

Telex

2021. október 04. – 16:18

Rovó Attila

Hetekkel ezelőtt megint felmerült Olaszországban, hogy a szervezett bűnözés keze is benne lehet a pusztító erdőtüzekben, az egész mögött pedig most sem más áll, mint a pénz. Sok jel utal arra már régóta, hogy a pusztító erdőtüzeknek több esetben nem csak a globális felmelegedés az oka, sőt: egyeseknek egyszerűen jó üzlet erdőt égetni.

A hatalmas erdőtüzekkel küzdő tűzoltó helikopter éppen a Volturno folyó felett repült Olaszország déli részén, amikor 18 lövést adtak le rá. A víztartályát érték a lövedékek. Még ugyanazon a napon a közeli Irpinia településnél egy tűzoltósági kommunikációra használt rádiótorony kábeleit tépték ki valakik.

2007-ben történt mindez, amikor is Olaszország déli részén 80 ezer hektárnyi erdő égett le. Volt olyan nap, hogy 197 új tűzesetet jeleztek a hatóságoknak.

Ilyen előzmények után mindenki biztosra kezdte venni, hogy a maffia állt a tüzek hátterében,

egész egyszerűen felgyújtják az erdőket, hogy aztán építkezzenek rajta.

Bár 2000-ben született egy törvény, hogy leégett területet 15 évig nem lehet eladni, a tüzek hiányos nyilvántartása miatt ez sokkal inkább elvi jellegű szabályozás volt, mintsem gyakorlati.

Még mindig 2007-ben járunk, csak már Görögországban, ahol szintén pusztító erdőtüzek tomboltak abban az évben (is). 270 ezer ezer hektár erdő égett le, 84 ember halálát okozva.

Az ENSZ egyik erdőtűzjelentése szerint a tüzek 95 százaléka „emberre visszavezethető okok miatt” indult el. A jelentés óvatosan fogalmaz, az áll benne, hogy „egyre többen gondolják azt”, hogy a tüzeket olyanok okozzák szándékosan Görögországban, akik az országos erdő- és földkataszter hiányát kihasználva így akarnak ingatlanfejlesztési területekre szert tenni.

A gyújtogatási kedvet fokozhatja az is, hogy választások előtt előszeretettel adnak amnesztiát az ilyen szürkezónás építkezésekre a görög politikusok, illetve ha minden kötél szakad, akkor nem nehéz megvesztegetni az illetékes görög földhivatalnokokat, hogy ne legyen probléma a tűz utáni illegális építkezésekkel, gyűjtötte össze az okokat az Európai Parlament egy dokumentuma.

Akkoriban a görög miniszterelnök, Kosztasz Karamanlisz is azt nyilatkozta, hogy nem lehet véletlen ennyi tűz, és hogy meg fogják találni a gyújtogatókat, sőt, még azt is fontolgatták, hogy terrorcselekményként kezelik a gyújtogatásokat.

Ha pedig nem építkezési spekuláció van a háttérben, akkor a marhalegeltetés is könnyen lehet a bűnös, kétféleképpen is. A farmerek folyamatosan igyekeznek legelőterülethez jutni, csak amikor különösebb tervezés és tudományos szakértelem nélkül kezdenek gyújtogatni, akkor egyszerűen elszabadul a tűz, és nem tudják kontrollálni a terjedését. Ez inkább Görögországra volt jellemző.

Olaszországban a legelők úgy jöttek a képbe, hogy a maffia állami földeket adott bérbe farmereknek legeltetésre, és évi hárommilliárd eurós támogatást húztak be minderre a farmerek helyett egy korrupt hálózaton keresztül.

2013-ban azonban az olasz kormány lecsapott a maffiára és erre a módszerre, és megszüntette ezt a gyakorlatot. A maffia akkor kezdte megtorlásként felgyújtani a területeket, majd újrafásítóként, illetve területfejlesztőként jelent meg újra.

Visszatérő felvetés

A bosszúból gyújtogatás ezután is maradt a repertoárjukban: 2016-ban megint a nemzetközi lapok címoldalára került a téma,

A maffia macskák farkához köt benzines égő rongyot, hogy felgyújtsák a szicíliai erdőket

– harsogták a címek az erdei térfigyelő kamerákra hivatkozva.

Akkor 48 óra alatt 800 különböző helyen csaptak fel a lángok, 5600 hektárt leégetve.

Több teória is volt arra, hogy miért csinálja ezt a szervezett bűnözés. A „szokásos” ingatlanfejlesztési szál megmaradt, vagyis hogy egyszerűen házakat építenek az így megtisztított földekre. De felvetődött az is, hogy az újraerdősítésben utazik a maffia és zsebeli be az erre szóló pénzeket.

A harmadik forgatókönyv szerint a maffia beépült a nemzetközi összehasonlításban is irdatlan méretű, 23 ezer embert foglalkoztató, nagy pénzeket mozgató szicíliai erdészeti ágazatba, átvette az ellenőrzést a fakitermelési szerződések, biomassza-erőművek felett, és így üzent a kormánynak, hogy nem kéne beleszólni ebbe, például nem kéne végrehajtani az akkor tervezett leépítéseket a területen. És persze a gyújtogatás általánosságban is üzenet volt az államnak: az erdőket mi kontrolláljuk.

Az utóbbit vélte kiváltó oknak egy nyilatkozatában Rosario Crocetta szicíliai kormányzó is, hangsúlyozva, hogy az erdőtüzek által sújtott Nebrodi Park elnökét már többször is meg akarták ölni.

Tovább olvashatja a cikket az alábbi linken:

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2021/10/04/erdotuz-olaszorszag-maffia-gyujtogatas-amazonas

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: