Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Európai Számvevőszék: folyamatosan romlik az erdők állapota az EU-ban

Posted by Suggestor - 2021. október 7. csütörtök

MTI

Portfolió

2021. október 04. 20:57

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű számvevőszéke jelentésében közölte, hiányosságok mutatkoznak az erdőkkel kapcsolatos rendelet tagállami végrehajtásában.

Noha az erdővel borított terület az Európai Unióban gyarapodott az elmúlt 30 évben, az erdők állapota folyamatosan romlik.

A 2014 és 2020 közötti időszakra vonatkozó uniós erdőgazdálkodási stratégia és szakpolitikák áttekintése alapján a számvevőszék rámutatott: az erdőterületek sokkal kevesebb támogatásban részesülnek az uniós költségvetésből, mint a mezőgazdaság, holott az erdőkkel borított, illetve a mezőgazdasági hasznosítású terület nagysága szinte megegyezik.

Az erdészet uniós finanszírozása a közös agrárpolitika (KAP) költségvetésének kevesebb mint 1 százalékát teszi ki. A támogatás elsősorban a védelmi intézkedések, valamint az erdőtelepítés és az erdőterületek helyreállításának támogatására irányul. Az erdészet uniós finanszírozása 90 százalékban az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapon (EMVA) keresztül történik.

A számvevők emlékeztettek: az unió több stratégiát fogadott el az uniós erdők gyenge biológiai sokféleségének és védettségi helyzetének kezelésére. Azonban az erdei élőhelyeket érintő természetvédelmi intézkedések célja az állapot fenntartása, nem pedig a helyreállítása.

Egyes erdőtelepítési projektek esetében az ellenőrök monokultúrás klasztereket észleltek, a fafajták keverése javíthatta volna a biológiai sokféleséget és a viharokkal, aszályokkal és kártevőkkel szembeni ellenálló képességet – jegyezték meg.

A számvevők következtetése szerint a vidékfejlesztési intézkedések csekély hatást gyakoroltak az erdők biológiai sokféleségére és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni ellenálló képességére, részben az erdőkre fordított források szerény volta és az intézkedések kidolgozásának hiányosságai miatt.

Az erdőgazdálkodási terv, ami az EMVA-támogatás megszerzésének feltétele, önmagában kevés biztosítékot nyújt arra, hogy a finanszírozást környezeti szempontból fenntartható tevékenységekre fordítják. Ráadásul a közös uniós monitoringrendszer nem méri az erdészeti intézkedéseknek a biológiai sokféleségre vagy az éghajlatváltozásra gyakorolt hatását – közölték.

Az Európai Számvevőszék végezetül kiemelte: az Európai Bizottság erőteljesebb intézkedésekkel védhette volna az uniós erdőket azokon a területeken, ahol teljes hatáskörrel rendelkezik a fellépésre. Többet lehetne tenni például az illegális fakitermelés elleni küzdelem fokozásáért, a vidékfejlesztési erdészeti intézkedéseket pedig jobban a biológiai sokféleségre és az éghajlatváltozás hatásaira lehetne összpontosítani – tették hozzá.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211004/europai-szamvevoszek-folyamatosan-romlik-az-erdok-allapota-az-eu-ban-503648

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: