Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Brüsszeli csaták: az Európai Bizottság nem harcol a környezetért

Posted by Suggestor - 2021. október 12. kedd

Greenfo

2021. október 10.

Forrás: Hargitai Miklós Népszava

Számos téma létezik, amelyért az EU kész kemény konfliktust vállalni a tagállamokkal, de ismételten kiderült: a fenntarthatóság nem tartozik ezek közé.

Zsák Ferenc civil természetvédő a kormányváltás előtt tengelyt akasztott az Audival, mivel az autógyár egy Natura 2000-es természetvédelmi területet szemelt ki győri gyárbővítése helyszínéül, és az ügy egészen Brüsszelig ért.

Miután 2010-ben az Orbán-kormány került hatalomra, hivatalos – a miniszterelnök által az illetékes állami és hivatali vezetők előtt élő szóban is kifejtett – kormányzati állásponttá vált, hogy a környezet- és természetvédelmi szabályok nem állhatnak az iparosítás útjába.

Ezt az érintettek olyannyira komolyan vették, hogy Zsákot titkosszolgálati módszereket is bevetve nemcsak eltüntették a beruházás útjából, hanem koncepciós eljárásban be is zárták, tartós egészségkárosodást okozva neki.

A gyárépítési projekt pedig egy védett, nemzeti parki oltalom alatt álló pannon tölgyes feláldozásával megvalósult, amihez a kormány a Bizottság áldását is megszerezte, egy számos ponton támadható eljárásban kezdeményezte a földrészletnek a Natura 2000 hálózatból történő kivonását. (Akkor hangzott el Janez Potočnik környezetvédelmi biztos szájából az a későbbi fejlemények ismeretében mindenképpen mosolyra ingerlő állítás, hogy „először és utoljára” történt ilyen.

Mára viszont, lásd például a Fertő tó, a Hajógyári sziget vagy a csupán az önkormányzati választások eredménye miatt megmenekült Római part esetét, teljesen rutinszerűvé vált, a Bizottság szintén rutinos félrenézése mellett.)

A környezet- és természetvédelemnek – a rendszerváltás óta először – nincs tárcája a kormányban, a világviszonylatban is példaértékűen önálló zöldombudsman pozíciója megszűnt, a nemzeti parkoktól elvették a jogosítványai nagy részét, a 2010-ig szintén önálló zöldhatóságokat beolvasztották a kormány politikai irányítása alatt álló kormányhivatalokba.

Zsák Ferenc a mostani, a Bizottságnak címzett petíciójában a fentieken, illetve a hasonló irányba mutató jogszabályváltozásokon – például a kiválasztott kormányzati és magánprojekteknek minden környezet- és természetvédelmi előírás alól felmentést adó kiemelt beruházási törvényen, a védett területek privatizációját is lehetővé tevő földtörvényen – túl arra is felhívta a figyelmet, hogy a 2018-as „bürokráciacsökkentés” nyomán úgy összement a nemzeti parki és a hatósági szakapparátus, ami már a névleges feladatellátást is lehetetlenné teszi.

Az uniós testület válasza:

„A Bizottság egyetért azzal, hogy a tagállamokban a lehető legmagasabb színvonalú környezetvédelmi igazgatást kell fenntartani.

Nincs azonban jogalap arra, hogy konkrét követelményeket írjanak elő a tagállamok számára a környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó személyzet bizonyos szintjének fenntartása tekintetében.

(Rövidítve, szerkesztve)

Folytatás elérhető az alábbi linken:

Forrás: https://greenfo.hu/hir/brusszeli-csatak-a-bizottsag-nem-harcol-a-kornyezetert/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: