Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy iskola “örökbefogadott” farkaskölykeit lőtték le vadászok Idahóban

Posted by Suggestor - 2021. október 13. szerda

Telex

2021. október 12. – 21:07

Pál Tamás

Nagy felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, amikor a mezőgazdasági minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy nyolc fiatal farkast lőttek le egy idahói erdőben– írja a BBC.

A farkaskölykök a Timberline-falkához, egy olyan vadon élő farkascsoporthoz tartoztak, amit 2003 óta a boise-i Timberline középiskola diákjai „fogadtak örökbe”.

18 éve követik és tanulmányozzák a falka életét. A szövetségi tisztviselők szerint a farkaspopuláció csökkentése érdekében volt szükség az állatok kilövésére.

Idaho és Montana republikánus többségű törvényhozása az év elején az állattenyésztők lobbizása nyomán olyan intézkedéseket fogadott el, amelyek megkönnyítették a farkasok vadászatát. Az új idahói törvény például lehetővé teszi a vadászoknak, hogy évente korlátlan számú farkast ejtsenek el, míg korábban csak 15-öt lőhettek ki évente.

Környezetvédő csoportok arra figyelmeztetnek, hogy az új törvény hatására akár 90 százalékkal, a jelenlegi 1500-ról 150-re csökkenhet az idahói farkaspopuláció száma. A mezőgazdasági minisztérium egyik tisztviselője megerősítette, hogy a szövetségi tisztviselők lőtték le a kölyköket, a felnőtt farkasokat pedig áttelepülésre kényszerítették.

A szürke farkasokat egykor majdnem teljesen kiirtották az Egyesült Államokban, de az 1974-ben hozott, a veszélyeztetett fajokról szóló törvény megmentette a fajt a kihalástól, és a populáció ismét növekedésnek indult. Azonban tavaly októberben a Trump-kormányzat törölte a szürke farkast a veszélyeztetett fajok listájáról, és az államokra bízta a faj „kezelését”.

Az idahói törvény támogatói szerint a farkasok veszélyt jelentenek a haszonállatokra, különösen a tehenekre és juhokra. A törvényjavaslatot előterjesztő Van Burtenshaw szenátor szerint a farkaspopuláció csökkentése „a szarvasmarha-tenyésztők, a gyapjútermelők, valamint a farkasokkal versenyezni kényszerülő nagyvad-vadászok javát szolgálja”.

Környezetvédő csoportok azonban embertelennek minősítették a farkasok ellen használt vadásztaktikát.

A hírek szerint a Biden-kormányzat fontolgatja, hogy a szürke farkasokat újra felvegyék a veszélyeztetett fajok listájára.

A Timberline középiskola diákjai elmondták, hogy levelet írnak az elnöknek a farkaskölykök halála miatt. „Idaho, Montana és Wyoming frontális támadást indított a farkasok ellen” – mondta Dick Jordan, az iskola volt természettudományos tanára a helyi Idaho Statesman című lapnak.

Forrás: https://telex.hu/kulfold/2021/10/12/farkaskolykok-leloves-usa-idaho-boise-vadaszat-torveny-veszelyeztetett-fajok

Egy hozzászólás a “Egy iskola “örökbefogadott” farkaskölykeit lőtték le vadászok Idahóban”

  1. Tami said

    :(((

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: