Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ftalátok: adalékanyagok, melytől a műanyag rugalmasabb lesz, és amelytől az ember korábban hal meg

Posted by Suggestor - 2021. október 13. szerda

Telex

2021. október 12.

Előd Fruzsina

Egy új tanulmány szerint a ftalátoknak nevezett szintetikus vegyi anyagok – amelyek több száz, mindennapi fogyasztási cikkben megtalálhatók – mintegy 91-107 ezer idő előtti elhalálozáshoz járulhatnak hozzá az Egyesült Államokban évente – írja a CNN.

A ftalátok például élelmiszer-tároló edényekben, kozmetikai cikkekben, parfümökben és gyermekjátékokban is fellelhetők.

Ez nem jó hír annak tükrében, hogy az Environmental Pollution című szakfolyóiratban kedden közzétett tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a szervezetében a legmagasabb volt a ftalátok szintje, nagyobb volt a bármilyen okból (de különösen különösen a szív- és érrendszeri megbetegedés miatt) bekövetkező halálozás kockázata.

„Ez a tanulmány tovább bővíti a műanyagoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatásáról szóló egyre növekvő adatbázist, és újabb közegészségügyi, üzleti érveket jelent a műanyagok használatának csökkentése vagy megszüntetése érdekében” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Leonardo Trasande, a New York-i NYU Langone Health gyermekgyógyásza, környezetgyógyász és népegészségügyi professzora.

A kutató azt javasolja a ftalátok miatt aggódóknak, hogy főzzenek minél többet maguknak előre csomagolt ételek fogyasztása helyett, próbáljanak meg minél kevesebb műanyag dolgot használni, különösen az ételeknél, és semmiképp se tegyenek műanyag dobozban kaját a mikróba, illetve a dobozokat ne mossák mosogatógépben, mert a hőhatástól könnyebben kijutnak az anyagból a ftalátokhoz és a szintén hormonrendszer-romboló BPA-hoz hasonló összetevők.

A ftalátok kutatások alapján befolyásolják a szervezet hormontermelését azzal, hogy belenyúlnak az úgynevezett endokrin rendszer működésébe. A National Institute of Environmental Health Sciences szerint emiatt „összefüggésbe hozhatók a fejlődési, reproduktív, agyi, immunrendszeri és egyéb problémákkal”. A NIEHS szerint még a kis mértékű hormonális zavarok is „jelentős fejlődési és biológiai hatásokat” okozhatnak.

Korábbi eredmények szerint a ftalátokat reprodukciós problémákkal hozták összefüggésbe: nemi szervi rendellenességekkel (pl. azzal, hogy kisfiúknak nem száll le a heréjük), valamint alacsonyabb spermaszámmal és tesztoszteronszinttel a felnőtt férfiaknál. Emellett a gyermekkori elhízással, asztmával, szív- és érrendszeri problémákkal és rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozták már ezeket az anyagokat.

A ftalátokat gyakran „mindenben jelen lévő anyagnak” nevezik, mert annyi termékben megtalálhatók: PVC vízvezetékek, műanyag padlóburkolatok, eső- és foltálló termékek, orvosi csövek, kerti tömlők és egyes gyermekjátékok is. Ezekben azért használnak ftalátokat, hogy a műanyag rugalmasabbá és nehezebben törhetővé váljon. De előfordulhatnak az élelmiszer-csomagolásban, a mosószerekben, egyes testápolási cikkekben, parfümökben, a ruházatban, a bútorokban és az autóipari műanyagokban is. A kozmetikai termékekbe azért szoktak ftalátokat keverni, hogy a bennük lévő illatanyagok tovább tartsanak.

A folytatás elérhető az alábbi linken:

Forrás: https://telex.hu/tudomany/2021/10/12/szintetikus-kemikaliak-muanyagok-korai-halalozas-usa-kutatas

Egy hozzászólás a “Ftalátok: adalékanyagok, melytől a műanyag rugalmasabb lesz, és amelytől az ember korábban hal meg”

  1. Tami said

    Azt gondolom, a leglényegesebb az egész cikkben ez a félmondat:

    “semmiképp se tegyenek műanyag dobozban kaját a mikróba, illetve a dobozokat ne mossák mosogatógépben”

    És ezt nagyon-nagyon nehéz betartani a mindennapokban. 😦

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: