Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Újabb cég bányászna Dunaharasztiban, az önkormányzat perre megy

Posted by Suggestor - 2021. október 23. szombat

Telex

2021. október 22.

Bakró-Nagy Ferenc

Mint ismeretes, közigazgatási pert indított Dunaharaszti önkormányzata egy bányabővítés miatt a Pest Megyei Kormányhivatal ellen még augusztusban, mert az engedélyt adott a Duna-Dráva Cement Kft.-nek (DDC), hogy 45 hektárról 129 hektárra bővítse területét, annak ellenére, hogy az önkormányzat ezt környezetvédelmi okokra hivatkozva ellenezte.

Az ügy azóta rendeződött, mivel a DDC a városvezetéssel folytatott egyeztetéseknek köszönhetően egy külön szerződésben rögzíti majd azokat a garanciákat, amelyek Dunaharaszti számára elengedhetetlenek.

Most egy újabb cég, a Nagy-Kavicsüzem Kft. is bányászni szeretne Dunaharaszti térségében, írja a Dunaharaszti Online.

A dokumentumokból kiderül, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal 119 hektárnyi területre adott környezetvédelmi engedélyt a cégnek „bányászathoz kapcsolódó tevékenység” folytatására.

Két másik terület esetében azonban a kormányhivatal megtagadta az engedélyt, mert ott magas aranykorona-értékű földek kerültek volna veszélybe.

Dr. Válóczi Hirják Gabriella aljegyző szerint a cég már harmadik alkalommal kezdeményezte a környezeti hatásvizsgálati eljárást.

A polgármesteri hivatal szerint viszont a helyi építési szabályzattal és a településrendezési eszközökkel is ellentétes a bányászati tevékenység az érintett területen, ahol ilyen tevékenység folytatása nem megengedett.

Az önkormányzat ezeken a szabályokon nem is akar változtatni, erről tájékoztatták kormányhivatalt és a bányavállalkozót is. Ennek ellenére született meg az új környezetvédelmi engedély.

Emiatt a határozattal szemben egy újabb közigazgatási pert kezdeményez Dunaharaszti.

A városvezetés indoklása szerint a bányatevékenység talajvízmérlegre gyakorolt hatását sem vizsgálták kellően, így nem tudni, miként hat az a talajvízre. Hiányolják továbbá, hogy a dokumentum nem szankcionálná a munkagépek használatából fakadó olajfolyás miatti esetleges talajszennyeződést.

Dunaharaszti Város Önkormányzata szerint a hatóság nem kellő gondossággal tárta fel a tényeket és körülményeket, és így adta ki az újabb engedélyt, ezért újabb pert indítanak.

Forrás: https://telex.hu/belfold/2021/10/22/dunaharaszti-banya-kormanyhivatal-per

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: