Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Így kerülhető el a járvány újabb, tragikus kimenetele

Posted by Suggestor - 2021. október 27. szerda

Portfolio

2021. október 26. 20:08

Több mint 20 egészségügyi szakértő vett részt annak a csomagnak az összeállításában, amely a lakosság és a döntéshozók számára fogalmazza meg javaslatait annak érdekében, hogy

a koronavírus-járvány negyedik hulláma minél kevesebb áldozatot követeljen és egészségügyi rendszerünk képes maradjon az elmúlt évben felhalmozott nem-Covid ellátási igények kiszolgálására.

Javasolják a járványügyi intézkedések mihamarabbi szigorítását, széleskörű, számos területre kiterjedő intézkedések bevezetését.

A Portfolió cikkéből kiemeljük a döntéshozók számára összeállított tennivalókat, amit itt olvashatnak, a többit a cikk alján levő linken találják meg. (a szerk.)

Szükséges kormányzati intézkedések a lakosság védelme érdekében

  1. Halasszák el, függesszék fel a tömegrendezvényeket.
  2. Írják elő a kötelező maszkhasználatot minden nyilvános zárt térben (boltokban, hivatalokban, közösségi közlekedési eszközökön), illetve minden olyan nyílt terű helyszínen, ahol a megfelelő távolságtartás nem megvalósítható.
  3. Tegyék kötelezővé a hatósági igazolás bemutatását (érvényes védettségi igazolvány vagy friss negatív antigén teszt, PCR eredmény) olyan nyilvános zárt terekben, melyek igénybevétele a mindennapi életvitel során szokásos (pl. éttermek, szórakozóhelyek, edzőtermek, stb).
  4. A szabványos, európai védettségi igazolványt csak a szakmailag előírt oltási sor felvétele után, a védettség kialakulását követően állítsák ki.
  5. Hozzanak létre lakóhely közeli, ingyenes tesztelési pontokat az ország minden részén a fertőzési gócok hatékony felismerésére, a kórokozó szóródásának megakadályozására.
  6. Működtessenek hatékony hatósági karantén rendszert a fertőzöttekre és kontaktjaira vonatkozóan. Megengedhetetlen, hogy hazánkban immár egy éve kisebb a karanténban lévő személyek száma, mint a fertőzötteké. A kontaktok eredményes izolálása így pusztán illúzió.
  7. Kötelezzék a szoros COVID-19 kontakttá vált teljesen immunizált személyeket is a kontaktus utáni 5-7. napon a tesztelésre és a negatív teszt-eredmény elkészültéig az egyéni védelmi rendszabályok szigorú betartására.
  8. Az anonimizált járványügyi adatokat rendszeresen, továbbfeldolgozásra alkalmas módon publikálják, megadva a megbetegedettek oltási státusát, az oltás időpontját, a beteg korát, társbetegségeit, az ellátás helyét. Csak a semleges szakértők által megerősített járványadatokra épülően alakítható ki az a társadalmi bizalom, amely elengedhetetlen a járványkezelés sikeréhez, az átoltottság növeléséhez.
  9. Tegyék lehetővé, hogy a sajtó reális képet közvetíthessen a járványhelyzetről. Amennyiben a társadalom nem, csak az egészségügyi ellátók ismerik a járvány valós képét, nem várhatjuk el a kívánatos társadalmi reakciók kialakulását.

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211026/igy-kerulheto-el-a-varhato-ujabb-tragedia-ami-fele-az-orszag-halad-507268

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: