Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az egyfókuszú védekezés csődöt mondott, azonnali intézkedésekre van szükség a szakértő szerint

Posted by Suggestor - 2021. november 3. szerda

Infostart / InfoRádió – Kalapos Mihály

2021. november 2. 16:42

Az egyfókuszú védekezés csődöt mondott – mondta érdeklődésünkre Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász. Hozzátette, hogy azonnali intézkedésekre lenne szükség, hogy az újbóli teljes lezárás elkerülhető legyen.

Pár hónapja azt hittük, hogy nem lesz ekkora baj, de „hála” a delta variáns magas fertőzőképességének, valamint az egyfókuszú védekezésnek, miszerint Magyarország csak az oltásra fókuszált, ami platózott a társadalom kétharmadánál, rohamosan megindultak a betegszámok:

egy heti duplázódásnak lehetünk a tanúi jó pár hete – fogalmazott érdeklődésünkre Rékassy Balázs orvos, aki szerint, ha ilyen sebességgel nőnek az esetszámok, akkor a negyedik hullám ereje meghaladhatja a második és a harmadik erejét.

„Nehéz ezt kimondani, de eléggé rémisztő a helyzet” – tette hozzá.

Az egészségügyi szakközgazdász szerint Magyarországon a szakmai döntéshozatal a politika, a politika pedig a népszerűség, illetve annak igényének a csapdájában vergődik, ettől függetlenül fel kellene vállalni a népszerűtlen intézkedéseket.

Nem az kellene, hogy döntsön, hogy az emberek szeretnének maszkot viselni, tömegrendezvényekre menni, vagy sem – összegezte.

Rékassy Balázs egyetértett azzal, nagyon nehéz feladat az, hogy közben ne büntessék azt a közel 6 millió embert, akik már legalább kétszer beoltatták magukat. A szakember hozzátette, neki is elege van már a járványügyből, a megszorításokból és korlátozásokból, de elkerülendő a teljes lezárást, bizonyos korlátozásokat már rég be kellett volna vezetni.

Példaként említette a kötelező maszkviselés, nemcsak a BKV járatain, hanem minden zárt, zsúfoltabb helyen, valamint az ingyenes, vagy nagyon kedvezményes tesztelés biztosítását „minden második sarkon”.

Rékassy Balázs szerint vissza kellene „varázsolni” a védettségi igazolvány komolyságát, vagyis, ogy ne legyen elégséges a plasztikkártya, annak érvényessége is ellenőrizve legyen adott helyen. „Nyugat-Európában, ha be szeretnék menni egy múzeumba, egy étterembe, lecsippentik a QR-kódot” – jegyezte meg. Szerinte azt is fel kellene fogni, el kellene ismerni, hogy a delta variáns miatt az év elején oltottaknak szükségük lenne a harmadik oltás felvételére is.

Az egészségügyi menedzser végezetül elmondta, a szakértők, orvosok alkotta „Konszenzus az Egészségért” civil szakértői csoport egybehangzó véleménye: a tömegrendezvények nincs itt az ideje. Nem szeretnék a szórakozási lehetőségeket befagyasztani, de komoly korlátozások közé szorítanák, lásd maszkviselés, távolságtartás, és a védettségi igazolvány megléte – tette hozzá. Utóbbit illetően megjegyezte, olyan igazolvány, ami valóban igazolja az illető kétszeri beoltását, vagy hogy a közelmúltban átesett a fertőzésen, esetleg 24 órán belül csináltatott magának gyorstesztet, vagy 48 órán belül PCR-tesztet.

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2021/11/02/szakerto-nehez-ezt-kimondani-de-elegge-remiszto-a-helyzet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: