Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ledugtak egy 2,8 kilométeres csövet az óceánba, azzal hűtik a kórházat Francia Polinézián

Posted by Suggestor - 2021. november 8. hétfő

Infostart / MTI

2021. november 7.

Az óceán mélyének hideg vizével hűtenek egy kórházat Francia Polinézián, a világ legnagyobb ilyen jellegű klimatizáló berendezése szombaton készült el Tahiti szigetén.

A Csendes-óceán 900 méteres mélységéből felhozott 5 Celsius-fokos víz hűtésre való felhasználása a Taaone kórházban 2 százalékkal csökkenti Tahiti szigetének villamosáram-szükségletét, ami évi 2,5 millió euró megtakarítást eredményez.

A hideg mélytengeri vizet használó légkondicionálási technológia (Sea Water Air Condioning – SWAC) keretében egy 2,8 kilométer hosszú csövön át szivattyúzzák fel a hideg vizet, amellyel egy hőcserélő berendezésben hűtik le a kórház zárt klímarendszerében keringő édesvizet úgy, hogy a kétféle víz nem keveredik.

A két csőrendszer összekötésének kényes művelete szombaton fejeződött be, a tesztüzemet követően várhatóan december 1-jén avatják fel a SWAC-ot.

Polinéziában már két szigeten, Bora Borán és Tetiaroán is klimatizálnak szállodákat mélytengeri vízzel, de Tahiti az első, ahol közintézmény légkondicionálás oldják meg vele, ráadásul a kórházi rendszer kapacitása kétszerese a már meglévőkének.

A rendszer óránként 1 millió liter vizet tengervizet forgat át.

A 31 millió dolláros befektetés 10-15 éven belül megtérül a számítások szerint.

Forrás: https://infostart.hu/kulfold/2021/11/07/ledugtak-egy-28-kilometeres-csovet-a-tengerbe-egy-egesz-korhaz-elvezi-az-eredmenyet

Egy hozzászólás a “Ledugtak egy 2,8 kilométeres csövet az óceánba, azzal hűtik a kórházat Francia Polinézián”

  1. Gábor said

    Azért ez sincs “ingyen”, a környezet szempontjából sem. A mélytengeri, hideg víz felhozása sajnos elkerülhetetlenül hozzájárul az érintett vizek melegedéséhez. Persze csak nagyon kis mértékben, de félő, hogy a mélyben élő, kevéssé ismert, eddig biztonságos elszigeteltségben és védettségben tenyésző növények és állatok nagyon rosszul fognak reagálni akár már 1/2 fokos vagy kisebb melegedésre is. Ehhez ők egyáltalán nincsenek hozzászokva, nincsenek “módszereik” a kezelésére. A korallok, cetek, delfinek, zuzmók stb. után most kezdjük el pusztítani a mélytengerek élővilágát. Ezt persze nem fogjuk olyan jól látni, mint pl. a felszínközeli halpusztulást. De ez nem azt jelenti, hogy nem lesz probléma.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: