Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Kártérítést kap egy szélturbina szindrómától szenvedő pár Franciaországban

Posted by Suggestor - 2021. november 9. kedd

444.hu

Kiss Imola

2021. november 8., hétfő 17:34

Száztíz-ezer eurós kártérítést ítélt meg egy Toulouse-i bíróság Christel és Luc Fockaertnek, amiért egy házuktól kb. 700 méterre lévő szélturbina-farm két éven keresztül károsította az egészségüket – írja a Guardian.

Az összeget a farmot üzemeltető három cégnek (Sasu, Margnes Energie és Sasu Singladou Energie) kell kifizetnie. A bíróság első fokon nem ítélt a házaspár javára, de fellebbeztek arra hivatkozva, hogy az általuk benyújtott szakértői vizsgálatok eredményét elutasította a bíróság, viszont a hatósági szakértő csak egy órát töltött a szóban forgó helyszínen.

A szélturbinákat 2008-ban állították fel a Fontrieu-ben, Dél-Franciaországban lévő otthonuk közelében, de a problémák csak öt évvel később jelentkeztek, amikor kivágták a ház és a hat turbina közötti erdős részt.

A párnál onnantól kezdve egy sor egészségi probléma jelentkezett: fejfájás, álmatlanság, szívritmus-zavarok, depresszió, szédülés, fülzúgás és hányinger. Emellett zajszennyezésről is beszámoltak, állításuk szerint olyan volt, „mintha egyfolytában menne egy mosógép”.

A turbinák olyan erős fehér fénnyel villogtak két másodpercenként, hogy egyfolytában égve kellett tartaniuk a kültéri lámpákat, hogy ellensúlyozni tudják valahogy.

2015-ben végül elköltöztek onnan, és nem sokkal később megszűntek a panaszaik.

Az orvosok akkor rendben találták az egészségüket, de a bíróságon az egyik szakértő azt mondta, tudományos kutatások már beszámoltak a „turbina szindrómáról”.

A Guardian ugyanakkor nem talált ilyen kutatást, sőt inkább csak olyanokat, amelyek azt hangsúlyozzák, hogy ez inkább szociológiai jelenség, és a tüneteket a szélturbinákhoz kapcsolódó negatív hírek idézik elő.

Forrás: https://444.hu/2021/11/08/110-ezer-euro-karteritest-kap-egy-szelturbina-szindromatol-szenvedo-par-franciaorszagban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: